Wang Jianlin konkurrerer med Alibabas grunnlegger Jack Ma om å være på toppen av listen over Kinas rikeste – begge med en formue på i overkant av 30 milliarder dollar. Wang Jianlin er svært frittalende, og har lagt sin elsk på Hollywood og vil knuse Disney i Kina.

De siste 20 årene har Wang Jianlin bygd opp Dalian Wanda Group til å bli Kinas største eiendomskonsern. Det begynte med kjøpesentre før dette ble utvidet til kinoer og hoteller. De siste årene har satsingen blitt dreid mot livsstil og underholdning.

Målet er å bli verdens største livsstilselskap – en posisjon som Disney har nå med filmstudioer, tv-kanaler, fornøyelsesparker og cruiseskip. Dalian Wanda vil om kort tid åpne verdens største og mest moderne filmstudio i Kina. De eier verdens største kinokjede.

Det meste av overskuddene kommer fortsatt fra eiendomssektoren – i hovedsak kjøpesentre. Toppsjef Wang Jianlin kommer med advarsler i et nytt intervju.

– Eiendomssektoren er den største boblen i historien, sier han til CNN.

Store skjulte lån

Eiendomsprisene øker igjen i de 70 største byene etter å ha falt ifjor. I Shanghai, Shenzhen og Beijing økte prisene med mellom 20 og 40 prosent i august sammenlignet med ifjor.

– Jeg ser ingen god løsning på dette problemet. Myndighetene har forsøkt å komme opp med alle mulige tiltak, blant annet å begrense tilgangen på lån, men det har ikke fungert, sier han.

Den kinesiske banksektoren er nedsyltet i skjulte misligholdte lån, blant annet gitt til eiendomsutviklere og boligkjøpere. Kredittvurderingsselskapet Fitch skriver i en ny rapport at misligholdte lån kan være 10 ganger høyere enn offisielle estimater – inntil 21 prosent av samlede utlån.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer om at en «uryddig gjeldsnedbygging» i den kinesiske økonomien kan føre til smitte over til verdensøkonomien. IMF utelukker ikke en hard økonomisk landing for den kinesiske økonomien.

– Problemet er at den kinesiske økonomien ikke har nådd bunnen. Hvis det foretas en for rask nedbygging av gjeld vil økonomien lide mer. Vi må vente til økonomien er tilbake på sporet før det gradvis foretas en gjeldsreduksjon, sier Wang Jianlin.

Capital Economics anslår at det er gitt rundt 30000 milliarder kroner i direkte lån til den kinesiske eiendomssektoren.

– Selv om vi ofte undervurderer statens evner til å redde banksektoren betyr ikke det at vi skal overse kredittrisiko. Kinesiske husholdninger er ikke så gjeldsbelastede. Vi er mer opptatt av selskapenes gjeldsbelastning, sier analyseselskapets Kina-økonom Julian Evans-Pritchard til BBC.

Dobbeltsjekket prisen

I de største kinesiske byene er det fortsatt høy etterspørsel etter boliger. Andre steder står hele boligkomplekser tomme som spøkelsesbyer.

I forrige uke ble det solgt «hybler» på mellom 5,7 og 7,5 kvadratmeter i Shenzhen for over en million kroner stykket, ifølge Guangzhou Daily.

Toalett og kjøkken står ved siden av hverandre. Dette gir en kvadratmeterpris på 170.000 kroner.

En analyse fra analyseselskapet Longview Economics trekker paralleller til tulipankrakket i Nederland på 1630-tallet, hvor prisene nådde ekstraordinære høyder før de falt. På det meste ble enkelte tulipanløker solgt for det tidobbelte av en årslønn til faglærte.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: