– I dag skal alt være i marmor.
Eiendomsmegler Tim Wright i Knight Frank peker mot en veggflate bak et sort flygel.
Wright leder «Prime Central»-kontoret til det internasjonale foretaket i London. DN møter ham i en nyrenovert leilighet i Mayfair – ett av de mest fasjonable områdene i den britiske hovedstaden.
Londons boligmarked er verdens mest overprisede, mener UBS. I en rapport slår finansselskapet fast at boblen kan være i ferd med å sprekke. Wright avviser at dette gjelder luksusmarkedet.
– Dette markedet vil fortsette å tiltrekke seg velstående individer fra hele verden, både som investering og et sted å bo, sier han bestemt.
Veksten dabbet av
Leiligheten Wright viser frem i dag vil ha en pris på mellom 130 og 200 millioner kroner, anslår han. Med på kjøpet kommer egen tv-avdeling, kontor, tre soverom med tilhørende bad og heis med direkte inngang.
I «high prime»-segmentet regnes boliger som koster fra 10 millioner pund (130 millioner kroner). Her har prisene steget med 50 prosent siden bunnen under finanskrisen, viser statistikk fra Knight Frank. For ett og et halvt år siden begynte veksten å avta noe. Det siste året har oppgangen vært på knappe én prosent, ifølge foretaket.
Wright har over 30 års erfaring fra markedet og mener utviklingen har sine naturlige forklaringer.
– London ble i mange år sett på som en trygg havn for investorer fra hele verden, noe som førte til en spektakulær prisvekst. Prisene kunne ikke stige inn i himmelen, og det var en generell oppfatning om at taket var nådd. Samtidig har andre byer blitt minst like attraktive. En økning i dokumentavgiften har også vært en demper.
De neste tre årene venter han «minimal» prisvekst.
– Men jeg kan ikke se en boble som sprekker.
Rekordlavt rentenivå
Mellom Hyde Park og Buckingham Palace peker Jeremy McGivern ut det han mener er noen av Londons mest attraktive boliger.
McGivern er grunnlegger av rådgivningsselskapet Mercury Homesearc, som bistår et pengesterkt klientell på boligjakt. Heller ikke han er bekymret for boblesprekk.
– Tilgang til kapital og kreditt den største driveren bak boligprisvekst. London er én av få byer som tiltrekker seg velstand fra hele verden, sier McGivern.
– I «high end»-markedet vil prisene kanskje falle noe, men det blir ikke dramatisk.
McGivern mener en viktig årsak til at markedet ikke krasjer, er at eierne ikke havner i en posisjon som tvinger dem til å selge.
– Dette henger sammen med rekordlave renter, sier han.
Færre russere
Tilbake i Mayfair blir det fort klart at Wright ikke overdrev. Under omvisningen i den 350 kvadratmeter store leiligheten er det hvite marmorflater overalt.
Knight Frank solgte ifjor rundt 100 boliger til over 10 millioner pund i London. Ifølge foretaket selv, har det en markedsandel på om lag 50 prosent. Wright hevder omsetningstakten ikke har falt.
Eiendomsmegleren understreker at internasjonale hendelser er en viktig faktor.
– I 2012 var russerne en sterk driver i dette markedet. Nå har rubelsvekkelsen ført til at mange av dem har mindre å rutte med. De siste to årene har vi derimot sett at stadig flere kinesere kjøper. Ekstremt rike familier på utkikk etter «trofe-hjem» i London elsker dette området, sier Wright.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen.