Da huset med strandlinje ble forsøkt solgt for rundt ett år siden, var prisantydningen 55 millioner kroner. Etter et meglerbytte er den kappet til 43 millioner kroner, med en verditakst på 50 millioner. Huset i Christian Benneches vei på Bygdøy i Oslo har et bruksareal på mer enn ett halvt mål med innendørs svømmebasseng, stort treningsrom, praktikant/hybeldel. Kjøperen får også strandhus og et stort bryggeanlegg med plass til flere båter.

Mens både bryggeanlegg og badehus har alle formelle tillatelser i orden, er ikke det samme tilfellet for hovedhuset. Eieren fikk midlertidig brukstillatelse i 1989 hvor det var påpekt syv mindre mangler som måtte bringes i orden. Senere ble byggesaken henlagt uten at ferdigattest ble utstedt. I forbindelse med salget ønsker Haug å få papirene i orden, forklarer arkitekt Jon Ola Jacobsen i Heggelund & Koxvold arkitekter, som bistår eiendomsutvikleren i dialogen med Oslo kommunes Plan- og bygningsetat.

Advarer

– Er det først gitt brukstillatelse, skal det ikke være noe problem å bruke bygningen eller få ferdigattest, sier Jacobsen.

Likevel advarer han boligeiere mot å satse på å få ettergodkjent arbeid som skulle vært byggemeldt.

– Hvis folk hadde visst hvor komplisert og dyrt det er å gjøre dette i etterkant, så hadde de nok vært mer nøye med å få ferdigattest i utgangspunktet, sier arkitekten.

Han forklarer at det kan være vanskelig å få fagfolk til å gå god for arbeider utført av andre.

I august søkte Haug med hjelp fra Jacobsen om ferdigattest for boligen. I søknaden fremkommer det at Haug har gjort tildels store endringer etter at huset ble bygget. Uteareal utenfor svømmebassenget i underetasjen er bygget inn i boligen. Rommet, som brukes som bordtennisrom, utvider boligens bruttoareal og kommer i konflikt med dagens regler om utnyttelsesgrad. I tillegg er stuen i etasjen over utvidet.

– Det som gjør denne saken litt spesiell er at vi må forholde oss til nye regler om utnyttelsegrad og byggegrense, sier Jacobsen.

Han ønsker ikke å anslå hvor raskt ferdigattest kan foreligge.

Tilgir ikke

Plan- og bygningetaten i Oslo får stadig byggesøknader for arbeid som tidligere skulle vært omsøkt. Enhetsleder Per-Arne Horne sier at mange saker kommer i forbindelse med salg av eiendommer, ofte etter at nye eiere har overtatt.

– Det blir påstått at det skal være lettere å få tilgivelse enn tillatelse, men det er ikke tilfellet, sier Horne, som legger til at det ikke er relevant for saksbehandlingen om et pålegg om tilbakeføring vil bli kostbart for eieren:

– Tiltak som skulle vært omsøkt tidligere skal vi behandle som om de ikke har vært utført.

Horne har selv avslått søknader knyttet til arbeider som allerede er blitt utført.

– Vi hadde nylig to saker der vi avslo søknadene og Fylkesmannen stadfestet våre vedtak.

Eiendomsmegler Jens Christian Killengreen hos Nordvik & Partners fikk før sommerferien oppdraget med å selge Haugs villa. Han regner med at det skal være uproblematisk å få ferdigstillelsesattest.

– Det har heller ikke vært en problemstilling for de interessentene vi har hatt så langt, sier Killengreen, som forteller at han har hatt ganske mange visninger på eiendommen.

– Det er bevegelse, og to av interessentene har vært der ute to-tre ganger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.