Eiendomsmeglere tar seg svært godt betalt for relativt lite arbeid, mener Thomas Bartholdsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.
DN forteller i mandagsutgaven om meglerkjempen Privatmeglerens arbeid for å heve prisene.
Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener at meglerregningene er blitt mindre oversiktlige og dermed vanskeligere å prute på de siste årene.
– Mye av det som før lå innbakt i provisjon har de dratt ut og sagt de skal ha egen betaling for, som etableringshonorar, visningshonorar, innhenting av opplysninger, markedsføringspakke og oppgjør.
– Det kalles ofte produktutvikling, men det er egentlig fakturautvikling, sier han.
Prisrekord i gården
Forbrukerrådet-direktør mener det ofte er mulig å presse ned prisen med 20.000-40.000 kroner og at også flere burde selge boligen selv.
– Jeg solgte egen bolig selv, brukte vel 20 timer og 20.000 kroner på profesjonell fotograf, takstmann, oppgjør via advokat og annonser på Finn.no. Jeg fikk 300.000 mer enn naboen som solgte rett før og satte prisrekord i gården, sier han.
Christian Dreyer er administrerende direktør i eiendomsmeglerforetakenes organisasjon Eiendom Norge.
– Jeg vil ikke anbefale noen å selge selv. Det er en grunn til at lovgiver har bestemt at man må ha tre års utdannelse og to års praksis for å kunne jobbe som ansvarlig megler, sier Dreyer.
Tøff konkurranse
Dreyer mener konkurransen i bransjen er hard, lønnsomheten begrenset og at Finanstilsynets statistikk viser at snittprisen har ligget ganske stabilt rundt 50.000 kroner per oppdrag – totalt.
– Det er riktig at prisen deles opp i forskjellige vederlag, men alt ligger inne i det som rapporteres til Finanstilsynet, sier han.
Mens Bartholdsen mener mange boligsalg gjøres på 10–20 timer av megler, anslår Dreyer 40–50 timer.
– Da er 50.000 kroner ganske edruelig, og jeg tror ikke Bartholdsen har dokumentasjon på sitt anslag, sier han.
Les også på DN.no:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.