–Vi skal tilby de råeste og de mest spektakulære eiendommene i luksusmarkedet, sier Robert Fauske, styreleder i eiendomsmegleren Nordvik & Partners.
Fauske, eiendomsmegler Nils Nordvik og daglig leder Øyvind Olstad i Regent Christie’s ser utover Oslo fra milliardærarving Kenneth Bentsens penthouseleilighet i Pilestredet Park. Den ble ifjor forsøkt solgt for 33 millioner kroner, uten hell. I år har den blitt forsøkt solgt med en prisantydning på 29,5 millioner kroner. Gjennom et nylig inngått samarbeid skal Nordvik & Partners og Regent Christie’s nå forsøke å selge denne leiligheten og andre norske luksusboliger til kjøpere i utlandet. Med seg på laget får de selskapet Christie’s International Real Estate, som har et nettverk med over 900 meglerkontorer rundt om i verden.
– Det kan godt hende at det finnes en kjøper i utlandet på en bolig som ikke er blitt solgt i Norge. De kundene vi har vært i kontakt med så langt er veldig entusiastiske til samarbeidet, sier Nordvik.
«Ekstremt trygt»
De sikre på at det er etterspørsel etter eiendommer i Norge utenfor landets grenser.
De mest aktuelle markedene er først og fremst Tyskland og England, men også USA, Midtøsten og Asia.
– Det er nok rett som en spansk kunde av meg sa: Vi har noe som dere nordmenn vil ha i Spania, og dere har mye som vi fra andre land etterlyser, som stillhet, ren luft, urørt natur og stabil økonomi, sier Olstad.
Prisutviklingen i det norske eiendomsmarkedet tilsier at utlendinger bør investere, mener Nordvik.
– Å investere i det norske boligmarkedet er ekstremt trygt. Når du ser på boligprisutviklingen siden krigen, har det bare gått en vei, og det er ingenting som tyder på at det skal endres, uansett hva forskjellige dommedagsprofeter måtte mene, sier Nordvik.
– Alt tyder på at det er svært liten risiko og muligheter for god avkastning i det norske markedet, sier han.
Positiv konkurrent
At utlendinger er interessert i norske eiendommer bekrefter også konkurrenten Eklund Oslo New York.
– Verden krymper. Et boligmarked er fortsatt lokalt fremfor alt, men det blir mer og mer vanlig med en tredje eller fjerde bolig, så det finnes helt klart et marked. Folk utenlands søker mer og mer ut fra hvilken livsstil de vil ha, og ikke etter hvilket land boligen ligger i. Om det er Italia, Mallorca eller Norge spiller ikke en like stor rolle lenger, sier daglig leder Johan Lefèvre ved Eklunds Oslo-kontor.
Han er veldig positiv til at flere aktører vil selge luksuseiendommer også utenlands.
– Konkurranse er det som skaper bra service, og for oss handler eksklusivitet om servicen vi yter og ikke pengene. Dette er bra for Oslo-boerne og for nordmenn, sier han.
Må skreddersy
Å tilby kundene noe mer enn en vanlig visning tror også Robert Fauske er nøkkelen for suksess.
– En visning av en eiendom varer en hel dag. Hvis det er snakk om en eiendomn i Oslo kan det hende kunden vil hentes på flyet, se på objektet, spise lunsj, se på byen og kanskje dra en tur på fjorden. Dette er ting som må tilbys, sier Fauske.
– Det blir en mer amerikansk måte å jobbe på. Vi annonserer ikke nødvendigvis eiendommene på det åpne markedet, men kan ha dem liggende og trekke dem frem når vi finner riktig kjøper, sier Olstad.
– Kommer det til å strømme utlendinger til norske eiendommer?
– Nei, det kommer ikke til å skje. Vi snakker heller ikke om at det er svært mange som vil kjøpe. Det er cirka 160.000 bolighandler i året i Norge, og kanskje snakker vi én prosent av disse, sier Fauske. Ifjor samarbeidet Gustav J. Sædberg i Meglerhuset Sædberg med Regent eiendomsmegling om internasjonal profilering av Atle Brynestad og Linn Stokkes fritidseiendom på Bergsøya utenfor Lillesand. Prisen var 35 millioner kroner, som den hadde vært siden 2012. Men salget til utlandet uteble. I år satser Sædberg kun profilering i Norge igjen, og prisen er kuttet til 25 millioner kroner.
Eiendommene som skal bli profilert gjennom salgskanalene til Regent Christie’s i Norge og utlandet vil bli valgt ut av den enkelte megler og Øyvind Olstad. Etterhvert vil Nordvik & Partners og Regent Christie’s forsøke å selge porteføljer av norske boliger til utenlandske investorer, men ingen slike «pakker» er klare ennå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.