Da det nye byrådet i Oslo innførte eiendomsskatt på boliger fra 2016, skapte det store reaksjoner.
Les saken: Ap-skatt kan være lovstridig
Det ble sådd tvil om bunnfradraget på fire millioner er i tråd med loven, fordi det bare rammer eiere av boliger som Skatteetaten anslår har en boligverdi på mer enn fire millioner.
Nå varsler Huseiernes Landsforbund gruppesøksmål mot Oslo kommune.
– Man kan ikke innføre eiendomsskatt bare for å ramme en spesiell boligeiergruppe, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.
Han mener at eiendomsskatten burde avvikles helt.
– Oslos økonomi har klart seg utmerket uten eiendomsskatt. Dette er en dråpe i havet og vil verken velte eller påvirke Oslos økonomi i særlig grad, sier Batta.
– De nærmest lurer inn en skatt
Professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad, er enig med Batta i at eiendomsskatt ikke burde ramme enkelte grupper.
– Skatt er noe vi alle skal bidra med. Et eller annet sted går det en grense for hva man kan kalle en allmenn skatt. De nærmest lurer inn en skatt, og det er usympatisk politikk, sier Gjems-Onstad.
I 2016 får bare 32,2 prosent av eiendommene i kommunen eiendomsskatt, ifølge tall fra Byrådsavdelingen for finans i Oslo kommune.
Det kommer av at bunnfradraget på eiendomsskatten er på fire millioner, som betyr at de med boliger takstert under den summen per i dag ikke betaler eiendomsskatt.
– Ingen andre kommuner har innført eiendomsskatt som har et så høyt bunnfradrag, sier Batta.
Kommunen som kommer nærmest Oslo er Skedsmo, som til sammenligning har et bunnfradrag på 1,8 millioner kroner, under halvparten av det som er innført i hovedstaden.
Byråd for finans Robert Steen (Ap) mener at det er en naturlig konsekvens av boligprisene i hovedstaden.
– Oslo har også høyere boligpriser enn resten av landet. Et lavere bunnfradrag vil medføre ikke bare at flere må betale eiendomsskatt, men også at de som betaler vil måtte betale mer. Jeg tenker derfor det er rimelig med et bunnfradrag på dette nivået i Oslo, sier byråden.
– Helt legitimt å gå til søksmål
Finansdepartementet har tidligere påpekt at bunnfradraget ikke må fungere som et generelt fritak. Målet skal med andre ord ikke være å ramme enkeltgrupper.
Huseiernes Landsforbund mener bunnfradraget som er innført ikke er forenlig med uttalelsen til Finansdepartementet, og velger derfor å gå til sak.
Professor Gjems-Onstad mener det er helt legitimt å gå til søksmål, men tviler på at Huseiernes Landsforbund vil komme noen vei med gruppesøksmålet.
– I utgangspunktet vil domstolen ha en høy terskel for å overprøve politiske myndigheter i en sånn sak. Jeg heller i den retning av at dette primært er et politisk og ikke et rettslig spørsmål. Men man kan ikke avfeie dette som et demonstrasjonssøksmål, sier Gjems-Onstad.
Batta mener et gruppesøksmål vil skape større ringer i vannet enn med et enkelt søksmål.
– Med et gruppesøksmål vil alle som har blitt rammet av eiendomsskatten bli behandlet på lik linje i ettertid av søksmålet. Hadde vi bare tatt ut en person til et søksmål, og den hadde vunnet, hadde bare den personen fått tilbake, sier Batta.
For at det i retten skal betraktes som et gruppesøksmål må gruppen være et representativt utvalg av både medlemmer av Huseiernes Landsforbund og ikke-medlemmer.
Har levert varsel om stevning
– Vi holder på å bygge opp gruppen nå. Torsdag leverte vi varsel om stevning til Oslo kommune, sier Batta.
Bakgrunnen for stevningen skal være at Huseiernes Landsforbund mener Oslo kommune ikke har rett til å ilegge eiendomsskatt som bare rammer noen få.
Finansbyråd Steen er tydelig på at de mener modellen for utskriving av eiendomsskatt som er valgt i Oslo er lovlig.
– Forarbeidene til loven legger opp til at kommunen kan tilpasse eiendomsskatten for boliger til forholdene i kommunen, og at det skal være mulig for kommunen å ivareta en særskilt fordelingsprofil, sier Steen.
I 2017 skal skattesatsen i Oslo økes til tre promille fra dagens skattesats på to promille.
Fra 2017 skal det etter planen også innføres skatt på næringseiendom i Oslo.
For å finne boligverdien på din bolig må du gange boligens ligningsverdi med fire.
Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.