- Arbeiderpartiets forslag om eiendomsskatt i Oslo kommer i en tid hvor næringslivet begynner å slite, og den ene varsellampen etter den andre går av. Dette vil ramme bedriftene i Oslo, sier Vibeke Hammer Madsen, leder i Virke.
Virke er en hovedorganisasjon som representere 20 000 virksomheter med 220 000 ansatte landet rundt. Madsen frykter for varehandelen i Oslo, som har mange og store lokaler og over 62 000 ansatte.
- De vil få ekstrakostnader i en tid der de allerede har det tøft, sier hun.
- Ikke veien å gå
Virke-lederens bekymring kommer etter at Raymond Johansen (Ap) i DN torsdag røpet sin plan for eiendomsskatt på næringseiendommer (krever innlogging) i hovedstaden dersom det blir rød maktovertagelse etter valget om drøyt to uker.
Sjekk hva lokalpolitikere landet rundt mener om eiendomsskatt i DNs store valgportal.
Johansen har planer om storstilt opprusting av eldreomsorgen samt bygging av 3000 nye barnehageplasser. Prislapp: 2,6 milliarder kroner.
1,2 milliarder skal hentes fra eiendomsskatt på bolig. Resten skal dekkes inn av eiendomsskatt fra næringseiendom, selv om totalsummen ikke blir klar før eiendommmene er taksert. Det kan derfor bli aktuelt med omprioritering av andre midler for å få regnestykket til å gå opp.
- Dette gjør Oslo Ap uten at de har vært i kontakt med oss for å forhøre seg om konsekvensene av et slikt forslag for næringslivet i Oslo. Innenfor varehandelen og tjenestenæringen er konkurransen stor, særlig med tanke på økt e-handel. I en tid der man øsker økt sysselsetting, så er ikke dette veien å gå. Derfor overrasker det meg at det er sentrale folk i Ap som kommer med dette. Prat om sysselsetting blir tomme ord for meg når de ikke gjør hjemmeleksen sin og vurderer konsekvensen av dette på forhånd, sier Madsen.
- Forsøk på å skremme
Byrådslederkandidat Raymond Johansen slår kraftig tilbake mot Virke-sjefen. Skal hun løpe Høyres ærend og kritisere eiendomsskatt på næringseiendom i Oslo, må hun også gjøre det samme i Bergen, mener han. Der ble eiendomsskatten i sin tid ble administrert og økt av dagens næringsminister Monica Mæland (H) da hun var byrådsleder i Bergen.
Oslo Ap legger til grunn en identisk modell, med unntak av at skatten i Bergen ligger på fem promille - i Oslo er Johansens garanti maks tre promille.
- Vi skal innføre en moderat eiendomsskatt på næringseiendommer, som er langt mindre enn den de har i Bergen. Vibeke Hammer Madsen må i så fall også utfordre Monica Mæland, fra statsministerens lokalparti. Mitt inntrykk er at næringslivet i Oslo ikke er noe mindre robust enn det i Bergen, sier han, og fortsetter:
- Jeg er dypt forundret over at en landsdekkende organisasjon som Virke nå driver valgkamp, og tegner et skremmebilde av næringslivet i Oslo som ikke står til troende.
Han klistrer merkelappen «valgkamputspill for Oslo Høyre» på angrepet fra Virke-lederen.
- I og med at vi skal innføre en eiendomsskatt som er mer moderat enn i Bergen, så er dette bare et forsøk på å skremme opp noen 14 dager før valget, fremfor å forklare at dette er en moderat skatt på næringseiendom, sier han.
- Mange vil mene at LO driver valgkamp for Ap, så hva er egentlig i veien med det?
- Ja, så det må hun selvfølgelig få lov til. Hun er en samfunnsborger og leder for Virke. Men i og med at hun så tydelig går ut og toner flagg, forventer jeg at hun gjør det i de andre byene med eiendomsskatt også, og ikke later som om dette er noe spesielt for Oslo.
Vil du vite mer om hva Raymond Johansen mener? Sjekk hans profil i DNs valgportal.
- Tilleggsskatt som vil smerte
Madsen mener på sin side at usikkerhet om hvilke nivå eiendomsskatten vil ligge på i fremtiden, vil skape uforutsigbarhet for næringslivet. Tre promille-garantien fra Aps byrådslederkandidat går ut i 2019. Gitt et gjenvalg for Johansen, sier han til DN at perpektivt for eiendomsskatten utover de første fire årene, «er at dette nivået er greit for hovedstaden».
Virke-lederen er ikke overbevist, og påpeker at «når det er innført vet vi at det er vanskelig å fjerne, og det er lett å øke for å hente inn mer penger».
- Vi har ingen garantier for at dette blir liggende på et moderat nivå. Uansett er dette en tilleggsskatt som vil smerte, sier hun, og legger til:
- Jeg sier ikke at vi over natta får bedrifter som går dukken. Mitt poeng er at når man innfører en slik beskatning, så synes jeg faktisk det er viktig at vi får utredet konsekvensene. Når har vi hatt veldig gode tider, men vi går mot mer usikre tider. Og det at man da kommer med dette forslaget, i en tid hvor en ikke vet hvordan bedriftene og forbrukerne kommer til å reagerer fremover, mener jeg er dårlig timing. Hvorfor vil en egentlig gjøre det tøffere for næringslivet?
- Vil det koste arbeidsplasser?
- Ja, over tid vil det gjøre det, jeg tror faktisk det vil gjøre det fra dag én. Mange vil bli mer forsiktige med å ansette, fordi de vet at de får denne merkostnaden. Jeg sier ikke at de vil gå nedenom og hjem, varehandelen er god på omstilling og på å kutte kostnader, men det betyr at det ikke blir flere sysselsatte.
Raymond Johansen, tidligere partisekretær i Ap, tar ikke lett på anklagen om at han «vil koste arbeidsplasser».
- Jeg er virkelig helt uenig i at dette vil koste arbeidsplasser. Hun burde heller bekymre seg over at det er mange som investerer i eiendom fremfor i produktiv virksomhet, og at det er så mye «død» kapital som bare står og forrenter seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.