Dagens Næringsliv avslører i dag at en nigeriansk lege som kaller seg selv Mister Statoil har fått utbetalt 2,2 millioner dollar fra Statoil for å bruke sine nære forbindelser i Nigerias maktelite.
Les mer her:
Har fått 2,2 millioner dollar - nå krever han mye mer
Eivind Reiten er rystet. Han måtte nemlig forlate StatoilHydro etter at en lignende avtale mellom Hydro og en libysk konsulent ble kjent.
- Ubegripelig
– Det er helt ubegripelig at Statoil kunne gå løs på Libya-saken med så mye intensitet, og være så sjokkert, forurettet og fordømmende med tanke på sakene selskapet selv hadde i skapet, sier Eivind Reiten til Dagens Næringsliv i dag.
– Slik due-diligence-prosessen var lagt opp, vil det i utgangspunktet være vanskelig å kritisere Statoil for å ikke ha lagt frem Nigeria-saken, siden den var utenfor tidsfristen som var satt. Men når Statoil først trekker frem Libya-saken er det ubegripelig at selskapet unnlater å informere oss om at selskapet selv har en tilsvarende sak, fortsetter Reiten.
Han mener videre det opplagt var av interesse for Hydro å kjenne til Nigeria-saken.
– Dette var et oppgjør i aksjer – ikke i penger. Gjennom fusjonen mottok Hydros aksjonærer 34 prosent av aksjene i Statoil. På denne måten fikk også Hydros aksjonærer en kursrisiko. Selvsagt var dette en toveis due diligence, med tilsvarende krav begge veier.
- En kraftig forrykkelse i maktforholdet
Eivind Reiten peker på at maktforholdet plutselig ble endret i kjølvannet av Libya-saken.
– Den førte til en kraftig forrykkelse i maktforholdet mellom de to fusjonerte selskapene. Både jeg som styreleder og de to mest fremtredende Hydro-ansatte forsvant jo ut av det fusjonerte selskapet som følge av denne saken.
- Ingen erindring
Hydros styreleder Terje Vareberg håndterte Libya-saken i 2007:
– I den utstrekning det finnes materiale av en slik art som det viste seg å være i Libya, så ville jeg ventet at dersom det var kunnskap om det, at dette var blitt lagt frem i due-diligence-prosessen, sier Terje Vareberg.
Heller ikke Finn A. Hvistendahl som var leder av Statoils revisjonskomité husker å ha hørt om John Abebe eller en annen person som er nevnt i granskernes rapport.
– Jeg har ingen erindring knyttet til de navnene.
– Kan du huske noen diskusjon om nigerianske konsulentavtaler?
– Det kan jeg ikke erindre, sier Hvistendahl til Dagens Næringsliv.
Taus Helge Lund
Dagens Næringsliv har gjentatte ganger forsøkt å få konsernsjef Helge Lund og daværende styreformann Jannik Lindbæk i tale om håndteringen av Nigeria-avtalene og Libya-saken.
Begge har avslått å stille til intervju.
Lindbæk skriver i en epost at både Økokrim og amerikanske myndigheter fikk tilsendt rapportene og ytterligere underlagsdokumentasjon fra gjennomgangene som var foretatt i 2004. Lindbæk skriver videre at han ikke har «kunnskap om de enkelte detaljer i den informasjon som her ble utvekslet mellom Statoil og Hydro.» i forbindelse med fusjonen.
Les hele den utrolige historien om Statoils virksomhet i Nigeria i DN Lørdag.
Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.