NHH valgt å annullere en deleksamen i Mikroøkonomi I på grunn av juks, opplyser høyskolen i en melding torsdag kveld.
Det var i slutten av april at studentavisen Studvest kunne fortelle om omfattende juksing blant førsteklassinger på Norges handelshøyskole (NHH).
Under en multiple choice-eksamen i faget Mikroøkonomi I skal studentene både fått utdelt samme prøve som tidligere puljer, hatt tilgang på internett og blitt plassert tett ved siden av hverandre.
Mange skal ha brukt anledningen til å jukse, i følge Studvest som publiserte et intervju med en anonym student som kunne fortelle at minst 16 studenter hadde kommunisert i et Google-dokument under eksamen.
Studentavisen kunne også vise statistikk over karakterene på disse prøvene som viste en stor mengde toppkarakterer.
Skoleeksamen teller 100 prosent
Ifølge NHH har jukset foregått på en deleksamen som teller 25 prosent av totalkarakteren i faget. Deleksamenen består av sju enkeltprøver som ble gitt underveis i semesteret.
«Annulleringen av deleksamen innebærer at kommende skoleeksamen vil telle 100 prosent av karakteren. Som en følge av dette blir skoleeksamen utvidet med en time», heter det i meldingen fra NHH.
Rapporter fra studenter
Det er både rapporter om juks og resultatene fra prøvene som får skolen til å annulere eksamenen.
«NHH har fått tilbakemeldinger fra flere studenter om at det har blitt fusket ved prøvene. Dette understøttes av at resultatene på flere av prøvene var oppsiktsvekkende gode. På bakgrunn av dette legger NHH til grunn at det har vært omfattende fusk ved deleksamenen», heter det i meldingen.
Videre skriver høyskolen:
«Som vitenskapelig høyskole har NHH plikt å gjennomføre eksamen på en faglig forsvarlig og upartisk måte, noe som ikke skjedde i dette tilfellet.
Ut fra en helhetsvurdering har NHH kommet til at annullering av deleksamenen er det eneste riktige.
NHH har nulltoleranse for fusk og ser svært alvorlig på hendelsen. Fusk rammer både tilliten til karakterene som er gitt, til NHH og til studentene selv. Dessverre får det også konsekvenser studentene som har jobbet hardt og levert fremragende prestasjoner uten å fuske».
Høyskolen varsler at den nå vil gå gjennom rutinene for gjennomføring av eksamener.
Dårlig holdning
NHH-student Nikolai Belsvik, fagpolitisk ansvarlig i studentforeningen på NHH er blant dem som har etterlyst handling fra ledelsen i etterkant.
- Hvorfor skjedde dette på NHH?
- Dette skyldes en kombinasjon av at skolen har gitt en eksamensform som ikke er så gjennomtenkt som vi skulle ønske den var i tillegg til at det selvfølgelig ikke er greit å jukse. Dette viser en dårlig holdning blant studentene som gjør det, sier Belsvik.
Ville heller omgjort karakterene
Et av forslagene hans har vært at karakteren bør gjøres om fra bokstav-karakter til "bestått/ikke bestått".
- Løser det noe problem?
- Nei, det er det da. Vår holdning er at det ikke er greit å jukse. Har det forekommet i så stor skala som det virker som er det studentene som har gjort det redelig og fått en B som jeg er mest bekymret for. For alle som ikke har jukset er det kjedelig og kjipt å eventuelt annullere eksamen.
"Heksejakt"
- Kan man ikke finne ut hvem som har jukset?
- Nei, det vet jeg ikke om man kan. Jeg tror ikke det er sunt for miljøet å legge opp til en form for heksejakt blant studentene. Vi som studentforening har ikke lyst til det. Her mener jeg skolen må ta litt mer ansvar for det som har skjedd.
- Det trenger vel ikke bli en "heksejakt" for å finne ut hvem som har jukset?
- Nei, men det er vanskelig å ta dem i etterkant. Finner du et Google docs som er delt blant tjue studenter kan vi ikke bevise at det ble brukt under prøvene. Eksamensreglementet er klart i den forstand at man bør ta studentene under prøven, i selve eksamen.
Karakterpress?
Etter avsløringene har debatten gått hos Studvest. Utover hva som bør bli konsekvensene, har det også blitt diskutert om juksingen blant «superstudentene» kan være symptom på noe større. Karakterpress har vært fremmet som mulig årsaksforklaring.
NHH er blant landets mest attraktive skoler, og Her er de ti mest populære studiene studentene.
- Burde ikke NHH-studentene være flinke nok til å ikke jukse?
- I utgangspunktet tror jeg ikke NHH er i en særskilt posisjon når det gjelder juks. Men man har et karakterpress på skolen som er ganske betydelig. Om snittet på en bachelor ligger på C+ er "kantinesnittet" (det man sier i kantinen, journ anm) nærmere B. Det er forskjell i hva man sier at man har og det man får, forklarer Belsvik og sier dette er problematisk:
- Mange tror man må ha A- og B-snitt for å få jobb selv om arbeidsmarkedsundersøkelser viser at mange har jobb før de ferdig og sier "ta det med ro". Likevel tar mange opp eksamener og bruker ekstra tid og nå tydeligvis andre metoder for å forebedre karakterene. Dette kan nok kobles litt til karakterpress, tror Belsvik.
Redd for varsling
En annen teori som har blitt fremmet i kjølvannet er åpenhetskultur og en mangel på dette i NHH-miljøet.
«Å sverte NHH i dag er i dag synonymt med å ta risikoen på å bli kastet ut av det sosiale fellesskapet, og å sverte ryet til skolen som skal sikre deg en inngang til Norges maktelite» skriver Studvest på lederplass 4.mai.
Det har også stormet rundt studentavisen til NHH, K7 Bulletin, der studentforeningen selv velger redaksjonell ledelse. I fjor tok student og journalist Anna Eitrem med seg hele redaksjonen og startet konkurrenten Stoff da hun ikke ble valgt som ny redaktør og mente det skyldes at studentforeningen ikke ønsket kritisk journalistikk.
Nikolai Belsvik sitter i adminstrasjonen til NHHS, studentforeningen som velger redaksjonell ledelse.
- Har Studvest rett, er man mindre åpen på NHH?
- Det er klart at å be noen stå frem og si de har jukset er i seg selv vanskelig, uansett hvillken skole man går på. Vi er en mye mindre skole enn universitetet og har god kontakt med ledelsen. Man tar gjerne opp ting internt i stedet for å ta den type diskusjon i media. Jeg tror ikke NHH-ere er mindre glad i å uttrykke sine meninger i media, sier Belsvik.
Les også:
Tre grunner til at det lønner seg å ta mastergrad
Her er de ti mest populære studiene
Her er landets beste økonomistudenter
Flere NHH-studenter gjør som Hogne (25) (+)
Norske studenter ved LSE: Det er ganske annerledes enn NHH (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.