- Det er stor spenning knyttet til rentebeslutningen til Norges Bank i dag. Sjelden er det er det så stort sprik mellom forventningene i analytikerstanden, konstaterer seniorøkonom Katrine Godding Boye i morgenrapporten fra Nordea Markets onsdag.
Ifølge en undersøkelse nyhetsbyrået TDN Finans har gjort blant 18 økonomer, venter 12 at visessentralbanksjef Jan F. Qvigstad klokken 14.00 i dag vil opplyse at renten blir kuttet med 0,25 prosentpoeng til 2,0 prosent. Fire venter at renten blir holdt uendret på 2,25 prosent, mens de to siste tror sentralbanken bruker enda sterkere lut og kutter med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.
Flere grunner til kutt
Katrine Godding Boye i Nordea Markets er blant ekspertene som tror på kraftigst kutt. Hun mener det er fire gode grunner til at sentralbanken setter ned renten basert på uttalelsene sentralbanken kom med i forrige prognoserapport fra oktober i år:
1) Påslagene i pengemarkedet er langt høyere enn Norges Bank så for seg den gangen.
2) Gjeldskrisen i eurosonen har forverret seg betydelig i motsetning til sentralbankens forventning om en løsning på Hellas-problemet og ikke mer smitteeffekter.
3) Renteforventningene ute har falt enda mer.
4) De norske nøkkeltallene har i sum vært litt på den svake siden av Norges Banks anslag.
Pengemarkedsrenten ligger i dag på 3,16 prosent, noe som er 41 basispunkter, eller 0,41 prosentpoeng, over det sentralbanken har sett for seg at den skulle være på det nåværende tidspunkt.
- Hvis Norges Bank først skal sette ned styringsrenten, så er det gode grunner til å ta et kutt på 50 basispunkter. Husker vi tilbake til oktober-møtet så sa Norges Bank at de helst ville hatt en pengemarkedsrente nede på 2,75 prosent nå, gitt utsiktene og utviklingen i norsk økonomi, arbeidsmarked og inflasjon, men unnlot å sette ned renten da for så å sette den opp igjen etter en liten stund, skriver Boye i morgenrapporten.
- Det argumentet forsvinner hvis de uansett skal sette ned renten - da kan de like gjerne kutte så mye at renten nærmer seg det nivået sentralbanken mener er riktig, legger hun til.
Lenge til neste møte
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets er den andre av ekspertene som tror på et rentekutt på 0,5 prosentpoeng i dag. Han peker på at det er lenge til neste gang banken etter planen skal ha et nytt rentemøte. Det neste møtet kommer først i mars neste år, siden sentralbanken fra og med 2012 bare skal ha seks rentemøter i løpet av året.
- Dette er en av grunnene til at vi venter at Norges Bank skal ta litt i og kutte med hele 50 basispunkter denne gangen. Skulle de som vanlig før hatt nytt møte i januar, ville vi trodd de ville nøyd seg med 25 basispunkter nå og så forberede seg på nye 25 basispunkter i januar, skriver Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken onsdag.
Han peker også på at Den europeiske sentralbanken ECB i to omganger har kuttet renten med nettopp 50 basispunkter siden forrige gang Norges Bank hadde rentemøte.
- Andre nyheter siden oktober ser også ut til å stemme godt med Norges Banks nedsidescenario. Dette scenariet tilsier kutt på enten 25 eller 50 basispunkter i dag, så vi kan ikke bli sjokkert om kuttet blir mer beskjedne 25 basispunkter, skriver Mork.
«Helt vilt»
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er blant ekspertene som venter uendret rente på dagens møte. Selv om han ikke utelukker et kutt på 0,25 prosentpoeng, mener han et kutt på 0,5 prosentpoeng burde være helt utelukket.
- Å kutte renten med 50 punkter nå vil være helt vilt, sa han til TDN Finans i forrige uke.
Han mener det norske rentenivået er lavt nok, men vil ikke utelukke at hovedstyret kutter 25 basispunkter for å "gardere seg" i tilfelle et svakere scenario.
- Man kan argumentere med at nibor (pengemarkedsrenten, red. anm) er høy og at sentralbanken derfor bør kutte renten, men da mener jeg man heller bør tilføre likviditet i form av dollarlikviditet eller lengre F-lån. Ved å kutte renten nå vil risikoen øke for at det ventes nye kutt fremover, sier han.
Jullum peker også på at kronekursen ikke er sterkere enn at man tåler renteforskjellen til utlandet.
- Sentralbanken bør heller gjøre noe om den skulle bli for sterk, eller si at de vil gjøre det, sier han.
Les også:
<b>Her er syv grunner til et kraftig rentekutt</b>
<b>Tror folk tvinges til boliglån i gråmarkedet</b>
<b>Slik blir renten din de neste tre årene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.