Tre av skipsreder John Fredriksens rederier havner på taperlisten på Oslo Børs det neste halvåret. Det er konklusjonen i en undersøkelse Nordnet Bank har gjort blant 11 fondsforvaltere.
Ekspertene har istedet langt bedre tro på aksjer som Rec Aker og Algeta.
Tviler på Fredriksen
Det John Fredriksen-kontrollerte tankrederiet Frontline FRO kåres til taperaksjen for andre halvår 2011. Aksjen har falt 50,2 prosent hittil i år og ekspertene har liten tro på et umiddelbart comeback.
Utsiktene er heller ikke så lyse for et annet av de Fredriksen-kontrollerte rederiene, mener ekspertene. Tørrlastrederiet Golden Ocean havner nemlig på andreplass på listen over aksjene ekspertene vil holde seg unna.
Og som om ikke det var nok: Et tredje av de Fredriksen-kontrollerte rederiene, gasstankerrederiet Golar LNG, havner på tredjeplassen på listen over selskapene ekspertene har minst tro på.
Juling på børsen
Solenergiselskapet Renewable Energy Corporations skiller seg ut med flest positive stemmer. Ekspertene har tro på en opptur etter at aksjen har falt kraftig på Oslo Børs dette halvåret.
Avkastningen hittil i år er på negative 49 prosent, og bare i løpet av den siste måneden har Rec-aksjen falt 25,4 prosent. Ifølge Nordnet Bank, mener nå flere av fondsproffene at solenergiselskapet skal opp etter at aksjen har fått juling på børsen.
Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker er på andreplass på listen, mens Algeta listes opp som den tredje beste kjøpskandidaten. Selv om aksjen har steget 55,9 prosent så langt i år, mener ekspertene den har mer å gå på. Ekspertpanelet anbefaler også å kjøpe aksjene Storebrand, Wilhelm Wilhelmsen, Yara og Norsk Hydro.
- Dårlig performer så langt
Da aksjeekspertene Peter Hermanrud, Kristian Tunaal, Erik Roland og Stig Myrseth plukket frem sine vinnerlodd i slutten av juni, var Myrseth den eneste som nevnte Rec på sin vinnerliste. Aksjestrateg Hans Thrane Nielsen i Storebrand har også listet opp Rec-aksjen som favoritt i slutten av juni.
DnB Nor Markets-analytiker Kristian Tunaal listet blant andre opp bilskips- og logistikkselskapet Wilh. Wilhelmsen og bioteknologiselskapet Algeta på sin sommerliste. Disse aksjene har forvaltningsekspertene plassert på henholdsvis 6. og 3. plass (se over).
- Wilh. Wilhelmsen er en skikkelig dårlig performer så langt I 2011. Dette kommer hovedsakelig på grunn av tsunamien og jordskjelvet i Japan og at det er mer frykt på konjunkturmarkedet i verden, sa Tunaal til DN.no i slutten av juni.
Han la til at Wil. Wilhelmsen-aksjens oppgang har ifølge analytikeren tatt litt lengre tid enn forventet, men han mener at det fundamentale går riktig vei.
Nordeas aksjestrateg Erik Roland hadde i likhet med fondsforvalterne troen på kjemikalieselskapet Yara. Strategen forklarte at han finner verdsettelsen attraktiv når det gjelder Yara, både absolutt og relativt. Han pekte spesielt på et oppsidepotensial i inntjeningen og videre fundamental tilstramming i gjødselmarkedet.
Disse aksjene anbefalte ekspertene ovenfor overfor DN.no i slutten av juni, dersom du skal kjøpe eller selge i sommer:
Mindre optimistiske til børsindeksen
Nordnet Bank har også spurt fondsforvalterne hvordan de tror at børsen vil utvikle seg resten av 2011. Undersøkelsen viser at de gjennomsnittlig forventer at børsen skal stige 11,4 prosent resten av året.
Den mest pessimistiske forvalteren tror børsen skal stige kun fem prosent andre halvår, mens den mest optimistiske tror børsen skal stige 20 prosent.
Spørrerunden gikk imidlertid ut da Oslo Børs skrapet rundt årets laveste nivåer, ifølge Nordnet Bank. En oppgang på 11,4 prosent betyr derfor at hovedindeksen på Oslo Børs slutter året med en oppgang på rundt fire prosent.
Da forvalterne fikk det samme spørsmålet i desember var det gjennomsnittlige svaret en børsoppgang på 14,9 prosent. Oppgangen og forventningene skal være justert ned som følge av eurokrisen og generelt dårlige makrotall.
Les også:
Uendret rente i Storbritannia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.