På litt under to måneder har nesten alle makroøkonomene endret rentesynet sitt.
Før forrige rentemøte i begynnelsen av februar trodde nemlig nesten alle på rentehopp i mars, mens det nå bare er én som tror renten skal opp onsdag neste uke.
Ifølge makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities er det tre hovedårsaker til at synet er endret.
Den økonomiske veksten i Norge har vært svakere enn både markedet og sentralbanken ventet, BNP for fjerde kvartal var svakt samtidig som at tredjekvartalsveksten nedrevidert.
- Det samlende økonomiske oppsvinget i andre halvår 2009 var svakere enn vi trodde. Det regionale nettverket bekreftet også den svake veksten i fjor høst, samtidig som de melder at første kvartal har vært dårlig, sier Wilhelmsen til TDN Finans onsdag.
Les også: Gjedrems kriseradar slår ut
12 av de 13 økonomene TDN Finans har snakket med tror Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,75 prosent under møtet 24. mars. 10 av de 12 tror hevingen i stedet kommer i mai.
Stort gap
Ifølge Wilhelmsen indikerer regionalt nettverks rapporter om produksjonssituasjonen at norsk BNP vil stige rundt en halv prosent, målt i årlig rate, i første kvartal. Dette er langt under Norges Banks anslag på 3,5 prosent.
Dette medfører at produksjonsgapet er større enn ventet, at det er mer slakk i norsk økonomi enn tidligere antatt og dermed svakere inflasjonspress.
- Den andre årsaken er at fagforeningene ser ut til å være ganske fornøyde med et moderat lønnstillegg i år. De stiller forsiktige krav, og fokuserer åpenbart på å ikke forverre konkurransesituasjonen, sier Wilhelmsen.
- Altfor høyt
Norges Bank anslår en lønnsvekst på 4,5 prosent i år.
- Det er altfor høyt. Utviklingen tyder på at den blir langt ned på tretallet, sier makroøkonomen videre.
Svakere lønnspress gir ytterligere bidrag til forventningene om at sentralbanken må senke inflasjonsprognosen sin, og dermed også rentebanen.
Lavere renteforventninger ute
Den tredje faktoren Wilhelmsen viser til, er bildet internasjonalt. Globalt har veksten vært på den sterke siden av Norges Banks forventninger, men likevel har renteforventningene avtatt en del.
Mens det i fjor høst var ventet rentehevinger både i USA og eurosonen i løpet av sommeren eller høsten 2010, tror de fleste nå at Federal Reserve tidligst høyner renten mot slutten av året, mens ESB venter til neste år.
- Markedet har undervurdert betydningen av lav kapasitetsutnyttelse, mener First-økonomen.
Eneste som tror på rentehopp
Sjeføkonom Frank Jullum er den eneste av de spurte som tror oppgangen i foliorenten kommer allerede neste uke. Til tross for svakere vekst enn ventet, er rentene lavere enn hva vekst- og inflasjonsutsiktene skulle tilsi, mener han.
"Dette skyldes at sentralbanker først og fremst er risk-managers som ønsker å unngå halerisiko, det vil si de ekstreme utslagene på opp- og nedsiden. Gjennom fjoråret ble rentene holdt ekstremt lave for å sikre at vi unngikk en alvorlig resesjon. Etter hvert som verden er i ferd med å normaliseres, bør derfor rentene gradvis øke", skriver Jullum i en oppdatering onsdag.
I sentralbankens pengepolitiske rapport (PPR) indikeres det omtrent 50 prosent sannsynlighet for at renten blir høynet i mars, og 50 prosent sannsynlighet for at de heller venter til mai. Onsdagens rentemøte markerer imidlertid starten på en ny strategiperiode, da en ny PPR publiseres samtidig med beslutningen.
Lavere rentebane
Et klart flertall av økonomene TDN Finans har snakket med tror rentebanen blir svakt nedrevidert i den nye rapporten.
- Vekstbildet både i Norge og ute er avdempet og kronen er relativt sterk, og sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn. Hvis de holder renten uendret nå, blir det vanskelig å nå tre prosent i desember, sier sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.
Han mener sentralbanken vil sette opp renten på annethvert møte fra og med mai.
- Det vil være et rimelig tempo slik det nå ligger an, sier han.
- Kronen er litt på den sterke siden for tiden, og det kan være en faktor som gjør kan bidra til at rentebanene ikke blir oppjustert så mye, sier makroøkonom Everett Brown i IDEA Global til TDN Finans.
Ikke så sterk som man trodde
James McCann i 4Cast viser til at BNP-tallene ble nedrevidert.
-Det viser seg at oppgangen i norsk økonomi ikke har vært like sterk som tidligere antatt. I tillegg er kronen litt sterkere enn hva Norges Bank har antatt, så jeg tror velger å holde renten uendret. Samtidig skal det sier at den innenlandske økonomien i Norge fortsatt er sterk, sier McCann.
Sjeføkonom Tina Mortensen i Citigroup peker også på den svake rapporten fra Regionalt nettverk:
-Det er i sum flere ting som taler for at de venter med en økning, selv om renten er på et lavt nivå og norsk økonomi er relativ sterk, sier hun.
Uendret ut året
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen ligger fortsatt på nedsiden av konsensus. Han gjentar sin renteprognose som tilsier uendret foliorente på 1,75 prosent ut året.
-I sum tror jeg det blir moderat vekst, stigende arbeidsledighet og lav inflasjon i en lang periode fremover, sier han til TDN Finans.
Rentemøtet finner sted onsdag 24. mars. Beslutningen og årets første pengepolitiske rapport publiseres klokken 14:00, og pressekonferansen holdes som vanlig klokken 14:45.
Forrige endring i styringsrenten kom under rentemøtet 16. desember. Foliorenten ble da høynet med 25 basispunkter til 1,75 prosent.
Les også: - Spøker for renteøkning i mai
Blant tidenes dårligste lønnsoppgjør (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.