Historien viser at desember og januar har vært svært hyggelige måneder på Oslo Børs. Ser man på tallene helt tilbake til 1983 har man bare hatt fall seks ganger denne tomånedersperioden (se graf i bunnen av saken).

Samlet sett har de to månedene gitt en gjennomsnittsavkastning på seks prosent, ifølge Gunnar J. Torgersen, partner i Holbergfondene.

- Jeg har generelt liten tro på kalendereffekter, men akkurat nyttårseffekten er det vanskelig å bortforklare på historiske data. Vi har mange flere positive enn negative observasjoner når vi slår sammen desember og januar, sier han til DN.no.

I Torgersens analyse har han slått sammen tallene for desember og januar, fordi investorene etter hvert har begynt å posisjonere seg allerede i desember etter hvert som historien har vist oppgang i januar.

 

Tar mer risiko
Torgersen mener det er flere fornuftige forkl#229er på hvorfor man får aksjerallyer nettopp i januar.

- Etter årets slutt kan for eksempel forvaltere ta mer risiko i bøkene sine, man starter igjen med blanke ark når et nytt år begynner, sier han.

- Sannsynligheten for at det blir en slik nyttårseffekt i år også er større enn at man ikke får det, legger han til.

Kan virke selvforsterkende
Ifjor mer enn halverte Oslo Børs seg, i et år da finanskrisen senket børsene verden over. I januar falt Oslo Børs 18 prosent.

- I 2008 var det skrekk og gru. Da satt alle og ventet og posisjonerte seg, og så falt det 18 prosent i januar. Alt ble kullkastet, sier han.

I år har hovedindeksen kommet kraftig tilbake, og kan notere seg en foreløpig oppgang på nesten 60 prosent. Det er godt nytt for dem som håper på rakettfart inn i det nye året.

- Vi ser at i et marked som generelt har vært oppadgående, så har det en tendens til å bli selvforsterkende når det kommer til nyttårseffekten, sier Torgersen.

Ikke priset inn
Han tror ikke det er like mange som vanlig som har posisjonert seg for nyttårsrally.

- Mange av de store institusjonelle er undervektet i aksjer, både i Norge og i utlandet. Da har kanskje ikke markedet i like stor grad priset inn denne effekten, som igjen sannsynliggjør den, sier han.

 

Kommer år etter år
Også Nordeas aksjestrateg Jørn Lyshoel tror at nyttårseffekten vil kunne glede investorene de to neste månedene.

- Januareffekten er sterkt hvert år, og kommer tilbake år etter år selv om alle er klar over den. I Norge begynner den tidlig i desember og ut i januar. I USA begynner den litt senere, sier han til DN.no.

Han har sjekket data helt tilbake til 1928 for de amerikanske markedene. Han peker på at nyttårseffekten ikke har noen sammenheng med prisingen av aksjemarkedene, men at det er en ren momentumeffekt.

- Det er heller ingen sammenheng med hvor man er i sykelen, sier han, og viser til at han har sjekket mot den amerikanske ISM-indeksen.

Anbefaler små og store
Lyshoel mener, i likhet med Torgersen, at en sterk utvikling i aksjeåret som har gått gir god utvikling også i desember og januar.

Han anbefaler å kjøpe aksjer i både stpre og mindre selskaper på Oslo Børs nå. Hans favoritter blant de store er Marine Harvest MHG, DnB Nor DNBNOR, Seadrill SDRL, TGS-Nopec TGS OG Acergy ACY. Blant de små er BWG Homes, Copeinca COP, Grieg Seafood GSF, Kongsberg Automotive KOA, Atea og Dockwise DOCK gode valg.

- De som har gått bra fortsetter å gjøre det bra i desember og januar, sier han.

Han anbefaler også å kjøpe aksjer som har gjort det svakt i tidligere i år, som Sevan Marine SEVAN, DNO, Frontline FRO, Norske Skog NSG og Renewable Energy Corp REC.

- Her kan det snu, sier Lyshoel.

De mindre kommer
Generelt er Nordeas toppvalg Marine Harvest, Grieg Seafoods, Golden Ocean GOGL, TGS-Nopec, Acergy, Kongsberg Automotive og Sevan Marine.

I resten av 2010 tror Lyshoel at mye kan komme til å dreie seg om de mindre selskapene,

- Vi tror at de mindre kommer til å gjøre det bedre enn de store i 2010. 12 måneder fra bunnen er det vanligvis de store som gjør det bra, og så kommer de små, sier aksjestrategen.

 

Enig med Hermanrud
Også aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities sa til DN.no i begynnelsen av november at han trodde på januarrally.

Les også: Varsler nyttårsrally

- Jeg tror at det skal opp igjen til 380 poeng i slutten av januar etter et godt januarrally. Da vil det klassiske skje, at folk vil ha aksjer rundt nyttår etter et godt år. Da får man et rush for å komme inn i markedene, og det tror jeg er veldig sannsynlig skjer i år, sa han.