Et norsk tradisjonelt produkt går nå nye veier. Tømmer eksporteres ikke bare til naboland. Nå sendes norsk skog som råvare til et stort lavprisland.
Ifjor ble tømmer fra Drammens Havn sendt til Kina.
– Ifjor leverte vi 12.000 kubikkmeter tømmer til Kina. Det tilsvarer 400 containere. Noen vil nok si at det er lite innovativt, men det er moro å teste en slik kanal, sier Olav Sletbakk, salgssjef i Viken Skog.
Viken Skog SA er et skogeiersamvirke for rundt 10.000 skogeiere på Østlandet.
«Dette kan bli svært»
Sletbakk understreker at erfaringene med Kina-handelen er positive.
– Dette kan bli svært. Noen tror vi er gærne som gjør dette. Men husk det er veldig stor ubalanse mellom Kina og Europa på containerkapasitet. De går nesten tomme tilbake. På den måten får vi ganske gode fraktrater, sier Sletbakk.
Han opplyser at det norske tømmeret i Kina primært brukes for produksjon av møbler.
– Det går til høykvalitetsprodukter.
– Vil dere fortsette med eksporten til Kina?
– Ja, dette fungerer bra.
Etter at flere store norske treforedlingsprodusenter de siste årene har lagt ned produksjonen som Follum Fabrikker i Hønefoss, Peterson & Søn i Moss og Tofte på Hurum, har stadig mere av norsk tømmer blitt sendt ut av landet. Ifjor økte tømmer-eksporten med 25 prosent til 2,7 milliarder kroner.
– Vi eksporterte ifjor nesten en halv million kubikkmeter for rundt 225 millioner kroner, sier Sletbakk som anslår at eksporten til Kina utgjør mellom seks og syv millioner kroner.
Han legger til at stadig mer av tømmeret nå brukes i nye markeder som eksempelvis sagbruk i Tyskland og Østerrike fremfor å benyttes som massevirke.
– Det medfører at vi får en verdiøkning på tømmeret, sier Sletbakk.
Mere eksport til Kina
Norsk tømmer var blant de mange norske produktene som ifjor ble eksportert til Kina. Ifjor steg eksporten til Kina med 27,2 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
– Økningen til Kina skyldes først og fremst eksport av norsk skipsutstyr, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri.
I fjor ble det eksport varer for 20,7 milliarder kroner til Kina mot 16,2 milliarder kroner i 2013. Eksporten til Kina har aldri vært høyere, og har økt over 53 prosent siden den kinesiske menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010. Importen fra Kina har i samme periode økt med 20 prosent.
Kinesiske myndighetene har reagert sterkt på at Xiaobo fikk prisen, og skapt et anspent forhold mellom Norge og Kina. Men fra norske havner fylles det stadig flere containere med norske produkter til Kina.
- Vi sendte iflere containere med norske varer til Kina i fjor, sier salgssjef Olav Skålvik i logistikk- og fraktselskapet Greencarrier.
Han viser til en økning på 17 prosent i målt i samme størrelse i containere fra 12.800 enheter i 2013 til 14.950 containere.
Selskapet skiper ut tømmer for Viken Skog til Kina blant annet fra Drammen havn, men også mer av "norsk natur" , frakter selskapet til Østens stormakt.
- Vi sendte blant annet veldig mye granitt ifjor fra Larvik til Kina, sier Skålvik, som understreker at det fortsatt er en stor ubalanse mellom import og eksport mellom Asia og Norge.
- Det går alt for manger tomme containere til Asia som burde vært fylt med norske varer, som er glad for at stadig mere norske varer fyller flere containere til Kina, sier Skålvik og viser til at selskapet også sender norske produkter som returpapir, utstyr for skips- oljeindustrien og fisk til Fjerne Østen.
Totalt utgjorde vareeksporten i 2014 897,8 milliarder kroner – en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med 2013. Fastlandseksporten var rekordhøy i desember gikk opp med 6,5 prosent for hele 2014 og motvirket dermed fallet i olje- og gassprisene.
– Halvparten av økningen i fastlands-eksporten i desember skyldes lavere kronekurs, sier Finnes.
Andre populære saker på DN.no:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.