Kaoset rundt Eksportfinans fører til at Norges største bank, DNB, utsetter et planlagt salg av obligasjoner i det japanske markedet på ubestemt tid. Etter planen skulle banken hente 20 milliarder yen, eller 1,5 milliarder kroner, i auksjonen.

DN.no skrev forrige uke at nedgraderingen av den norske kredittinstitusjonen til søppel-status av ratingbyrået Moody’s kunne få direkte negative konsekvenser for norske bankers finansieringsevne i internasjonale markeder. Etter det DN.no erfarer, er det nettopp det som nå har skjedd. DNB blir dermed det første offeret for mistilliten til norske verdipapirer i internasjonale markeder, som hittil har sett på Norge som et sikkerhetsstempel.

Les mer: Nå kan du få dyrere boliglån

- Ikke spesielt godt klima
Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB bekrefter Bloombergs melding om at banken utsetter obligasjonssalget som skulle funnet sted torsdag, men vil ikke uttale seg om en eventuell kobling til bølgene rundt Eksportfinans. DNB er største eier i Eksportfinans med 40 prosent av aksjene.

- Det er riktig at vi ikke går ut med den planlagte "samuraien" likevel, og bakgrunnen er at det ikke er noe spesielt godt klima for å gå ut med den type papirer akkurat nå. Det er heller ingen andre store aktører som er ute med den type obligasjoner akkurat nå, sier han til DN.no.

Han understreker imidlertid at utsettelsen ikke er så problematisk for DNBs finansiering, såkalt funding.

- Vi ligger ganske godt an fundingmessig så langt i år, og har hentet inn mer enn vi trenger i år, så det er ikke noen krise for oss. Men vi ønsker å ha en geografisk diversifisering på fundingen vår. Det er lenge siden vi har vært i dette markedet, og vi ønsker å øke fundingen vår fra det geografiske området.

Frykter mislighold
Eksportfinans ble i forrige måned nedgradert hele syv hakk av Moody’s, etter at regjeringen besluttet å gradvis avvikle selskapet, som eies av norske banker (85 prosent) og staten (15 prosent). Avgjørelsen ble tatt fordi EUs nye kapitalkravdirektiv dramatisk reduserte maksgrensen for lånene fra Eksportfinans, slik DN.no avslørte i august. Disse lånene er svært viktige for store norske industrikontrakter i utlandet.

Les også: Regjeringen oppretter statlig eksportfinansiering

Moody’s frykter nå at Eksportfinans vil misligholde deler av sin utestående gjeld på rundt 200 milliarder kroner i perioden frem til selskapet legges ned. Eksportfinans skal i denne tiden ikke yte nye utlån, kun administrere eksisterende lån.

Selskapet mener selv at det er solid, og nærings- og handelsminister Trond Giske har kritisert Moody’s avgjørelse som grunnløs.

Omdømmetap
Men nedgraderingen, som ble fulgt opp av en mildere deklassering fra Standard & Poor’s, har skapt store bølger i obligasjonsmarkedet. Rentene på Eksportfinans-gjeld i annenhåndsmarkedet har skutt i været, og investorer som ikke kan sitte på risikofylte papirer er blitt tvunget til å selge. På fredag skrev DN.no at tvangssalgene kan ha kostet investorer opptil 15 milliarder kroner.

Mer alvorlig er at episoden har rokket ved oppfatningen av norske investeringsobjekter som noen av verdens sikreste. Analysesjef for kreditt i First Securities, Pål Ringholm, advarte fredag at en teknisk konkurs i Eksportfinans kan bli «dyr og ødeleggende for AS Norge» og føre til dyrere finansiering for norsk industri og boliglåntakere. Ifølge Ringholm haster det med en løsning.

Les også: Eksportfinans-panikk når Japan

Regjeringen er blitt kritisert for måten den har håndtert saken på, blant annet for at den ikke foretok noen konsekvensanalyse av annonseringen av Eksportfinans’ avvikling.

- Åpenbart negativt
- Vi vil ikke gi noe karakterkort i denne saken. Men det er åpenbart at måten markedene har reagert på har vært negativ både for oss og andre banker, er alt DNBs Midteide vil si om saken.

På tirsdag møtte DN.no Trond Giske i forbindelse med en konferanse, og spurte om han ville ta selvkritikk i denne saken.

- Overhodet ikke, svarte han.

Forrige fredag sa statssekretær Roger Schjerva i finansdepartementet i et intervju med DN.no at markedet «ikke har oppfattet dette riktig». Han mener Eksportfinans’ låneportefølje er solid og godt sikret, og avviser at det er noe grunnlag for at regjeringen skal legge frem nye garantier for å berolige markedet.

Les mer:

Eksportfinanskaoset: - Et ekstremt nervøst marked

Søppel-gjeld ble «månedens kupp» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.