Offshore- og shippingindustrien frykter at norske eksportbedrifter kan miste milliardkontrakter i utlandet dersom kredittinstitusjonen Eksportfinans ikke får et varig unntak fra EUs nye kapitalkravdirektiv.

Eksportfinans har et midlertidig unntak fra reglene til utgangen av 2012, men Finansdepartementet har utelukket et varig unntak utover det, selv om flere institusjoner som utfører lignende oppgaver i andre EU-land har permanent unntak.

Bransjeorganisasjonene Norsk Industri og Norges Rederiforbund er imidlertid av en helt annen oppfating. De har tidligere kritisert regjeringens håndtering av saken, og nå vifter organisasjonene med to uavhengige utredninger som konkluderer med at et varig unntak fra direktivet er fullt mulig.

- Utredningene viser at regjeringen har håndtert saken feil fra første stund. Dessverre har det gått enorm prestisje i å tviholde på at EU-sporet ikke lot seg realisere, sier bransjedirektør Knut Sunde i Norsk Industri til DN.no.

Må redusere eksponeringen
Dersom Norge ikke får varig unntak fra de nye reglene fører det til at Eksportfinans vil måtte redusere sin maksimale eksponering mot enkeltkunder drastisk, fra omtrent syv milliarder kroner til 1,4 milliarder kroner, med mindre Eksportfinans' eiere blir enige om en betydelig oppkapitalisering av selskapet. Norske banker eier 85 prosent av selskapet, mot statens 15 prosent. Per i dag er bankene avventende, og regjeringen har sagt at den er villig til å erstatte dagens ordning med en heloffentlig mekanisme.








Men som DN.no tidligere har avslørt mener også Finanstilsynet at det kan være mulig for Norge å få et varig unntak fra direktivet. Kilder i EU-kommisjonens generaldirektorat for det Indre marked har også bekreftet overfor DN.no at Norge har anledning til å søke om et slikt unntak.

Les mer: Finanstilsynet mener unntak fra EU-direktiv kan være mulig for Eksportfinans

Utredningene som Norsk Industri og Rederiforbundet har bestilt viser altså det samme. Utredningene er gjort av jussprofessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo og advokatene Thomas Nordby og Espen Bakken i advokatfirmaet Arntzen de Besche. Mandag ble de sendt til finansminister Sigbjørn Johnsen og nærings- og handelsminister Trond Giske, samt finans- og næringskomiteene på Stortinget.

Flere muligheter
Finansminister Sigbjørn Johnsen sa til DN.no i oktober i år at det ikke er grunnlag «hverken formelt eller reelt» for å gi Eksportfinans unntak fra regelverket. I sin utredning skriver imidlertid de to Arntzen de Besche-advokatene at Norge har flere muligheter til å søke om unntak: enten kan Eksportfinans bli unntatt hele direktivets virkeområde, eller så kan man bruke en unntaksbestemmelse som er inkludert i teksten.

Advokatene har blant annet sett på hvilke europeiske institusjoner som er fritatt fra direktivet, og tilbakeviser spesielt to av regjeringens argumenter: ifølge dem er verken Eksportfinans' kommersielle virksomhet eller overveiende private eierskap noe hinder for et unntak.

«Hvilke typer kredittinstitusjoner det åpnes opp for er ikke entydig beskrevet i fortalen til direktivet. Dette innebærer etter vår vurdering at medlemsstatene som utgangspunkt er gitt et handlingsrom når det gjelder hvilke typer kredittinstitusjoner som kan unntas fra direktivets anvendelsesområde», skriver de.

«Oppsummert er vår vurdering at norske myndigheter hadde adgang til å unnta Eksportfinans fra kapitaldekningsdirektivets virkeområde da EØS-komiteen behandlet saken 6. juni 2008. Videre mener vi at norske myndigheter fortsatt har adgang til å ta opp spørsmålet med EU-kommisjonen, gjennom avtalepartenes felles møteplass; EØS-komiteen. Dersom norske myndigheter ikke ønsker å ta opp dette som en egen sak, vil norske myndigheter ha adgang til å ta opp saken neste gang direktivet endres og endringsdirektivet skal behandles i EØS-komiteen», konkluderer de to advokatene.

- Bemerkelsesverdig
Jussprofessor Erling Hjelmeng kommer til samme konklusjon:

«Det (er) vanskelig å se avgjørende hindringer i EU-retten for å få aksept i EØS-komiteen for å unnta Eksportfinans' virksomhet», skriver han. Hjelmeng mener det er «bemerkelsesverdig» at Norge ikke har søkt om fritak fra direktivet tidligere.

I motsetning til advokatene Nordby og Bakken prsiserer Hjelmeng imidlertid at de begrensede unntakene i direktivets artikkel 113 ikke vil kunne anvendes på hele Eksportfinans' virksomhet. Dette standpunktet deles av Finanstilsynet.

- Uholdbart
Knut Sunde i Norsk Industri sier han gjerne ser at regjeringen nå snur og søker om et varig unntak. Men han legger til at det viktigste er å få en avkl#229 rundt Eksportfinans, som i forrige måned ble nedgradert av kredittvurderingsbyrået Moody's og siden har hatt måttet redusere sitt lånetilbud.

- Vi erkjenner at det jobbes langs andre spor enn et unntak. Uansett må regjeringen komme i mål. Nå er det helt uholdbart, med kommersielt helt sunne kontrakter som ikke får finansiering i et håpløst finansmarked. Per i dag har regjeringen ingen svar, og det kan ikke fortsette, sier han.

Finansministerens kommunikasjonsavdeling har bedt DN.no om tid til å gå grundig gjennom de to utredningene før de kommenterer saken.

Les mer:

Kontrollkomiteen gransker regjeringen

Garanterer eksportbedriftene gode lån

Norge kunne søkt om fritak

Rentesmell for Eksportfinans - må redusere tilbudet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.