Panikken etter Moody’s nedgradering av Eksportfinans til "søppel-status" har spredt seg helt til Japan.
Obligasjoner utstedt av den norske kredittinstitusjonen i det japanske markedet har falt hele 24 prosent denne måneden, skriver Bloomberg på tirsdag. Det er den bratteste nedgangen på Bank of America Merrill Lynch’ indeks over utenlandske selskapers yen-denominerte gjeld – eller såkalte Samurai-bonds.
Kraftige nedgraderinger
Ifølge kilder nyhetsbyrået har snakket med er nedgangen knyttet til Moody’s nedgradering med hele syv hakk i forrige uke etter at regjeringen 18. november annonserte at den skulle erstatte selskapet med en statlig eksportfinansieringsordning, da EUs nye kapitalkravdirektiv begrenset lånerammen til Eksportfinans betraktelig. Et annet kredittvurderingsbyrå, Standard & Poor’s, fulgte opp med en nedgradering på fem hakk, dog uten å plassere selskapet i ”junk”-kategorien.
Les også: Regjeringen oppretter statlig eksportfinansiering
Nedgraderingene bunner i at byråene har fått mindre tillit til at Eksportfinans greier å overholde sine forpliktelser til obligasjonseiere mens selskapet gradvis avvikles i årene som kommer, selv om ingen nye utlån skal ytes. Eksportfinans selv har sagt at selskapet er solid og venter å gjøre opp for seg, mens eierne – norske banker og staten – har varslet en ryddig prosess som skal komme alle parter til gode.
- Vet ikke hva jeg skal tro
Men flere investorer har blitt nødt til å selge fordi de er forpliktet til å kvitte seg med usikre investeringer. Mistilliten har bitt seg fast.
- Den skandinaviske institusjonen, som tidligere var ganske pålitelig, fikk disse massive nedgraderingene, og jeg vet ikke lenger hva jeg skal tro, sier fondsforvalter Hiroshi Nakamura til Bloomberg.
- Det kommer helt klart til å få virkninger for markedet, for investorer kommer til å holde seg unna Samuraier som de ikke helt forstår.
Giske raser
I Dagens Næringsliv på onsdag rase nærings- og handelsminister Trond Giske mot Moody’s fordi han mener «analysene av Eksportfinans er gale».
- Du vet hva selskapet har i innlån og hva det har i utlån. (...) Rammene rundt Eksportfinans har aldri vært mer forutsigbare og tryggere enn de er nå, sier han.
Men regjeringens overtakelse synes å ha skap alt annet enn trygghet.
- Nå kan folk begynne å lure på hva som skjer med selve statene, som er ment å hjelpe i en krisesituasjon, sier kredittanalytiker Akane Enatsu i Barclays Capital i Tokyo til Bloomberg.
Japanske investorer eier over 1.000 milliarder yen i Eksportfinans-gjeld. Det norske selskapet har 36,1 prosent av den private gjelden i yen, mens 47,5 prosent er i dollar.
Les også:
<b>Søppel-gjeld ble &laquo;månedens kupp&raquo;</b>
<b>SEB Enskilda anbefaler å kjøpe Eksportfinans-gjeld</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.