Regjeringen sliter med markedets reaksjoner på omleggingen av Eksportfinans. - Det haster med en løsning , sier kredittanalytiker Pål Ringholm om stormen etter Eksportfinans-nedgraderingen til DN.no tidligere i dag.

Bare dager etter at regjeringen kunngjorde at en ny statlig ordning skulle erstatte Eksportfinans ble låneinstitusjonen nedgradert til søppel-status av Moody’s. Kredittvurderingsbyrået frykter at selskapet ikke vil møte sine forpliktelser overfor kreditorene, mens det gradvis bygges ned over de neste årene.

Rentene på Eksportfinans-gjeld hoppet til nivåer over syv prosent, og papirenes verdi falt til rundt 80 prosent av pålydende. Fond som plikter bare å holde sikre investeringer ble nødt til å selge.

- Ingenting er forandret
Finansdepartementet jobber nå for å få kredittvurderingsbyråene til å forstå at en søppel-rating av Eksportfinans-obligasjonene er feil. Statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva understreker at endringene i den fremtidige ordningen ikke har endret på forpliktelsene i den gamle.

- Utlånene fra Eksportfinans er garantert ved Giek eller fra norske eller internasjonale banker. De avtalte rentesubsidiene fra staten til Eksportfinans de vil fortsette i hele utlånets løpetid. Det er ingenting som er forandret, men spørsmålene som dukker opp tyder på at markedet ikke oppfattet dette riktig, sier Schjerva.

- Ekstremt nervøst market
Statssekretæren peker på at Eksportfinans skal fortsette å forvalte sin store portefølje og at selskapet har god likviditet.

- Men hva er årsaken til at markedet reagerer som det gjør hvis dette er så enkelt?

- Det er et ekstremt nervøst marked, i lys av eurokrisen, det er lettere for at det blir stilt spørsmål. Men det viktige er at alle utlånene er garantert av staten eller bankene og rentesubsidiene fortsetter, sier Schjerva.

- Vil regjeringen garantere for at Eksportfinans møter sine forpliktelser overfor kreditorene i årene som kommer?

- Når alle forpliktelser som er knyttet til utlånene som er gitt under 108-ordningen står helt uavskåret, garantier og rentestøtte fra staten er som før og selskapet er solid, er det ikke grunnlag for å etterspørre nye statsgarantier, sier han.

Beredt til å handle
Garantien gjelder altså utlån under den såkalte 108-ordningen og som fortsatt vil være eiet av Eksportfinans. Dette utgjør to tredeler av Eksportfinans utlånsportefølje på 123,3 milliarder i dag. Resten av virksomheten er det som kalles internasjonaliseringslån til norske bedrifter og samarbeidslån som gis i samarbeid med eierbankene, samt rundt 10 milliarder i en portefølje av kommunelån som henger igjen fra en tidligere ordning kalt kommunekreditt.

- Når det gjelder Eksportfinans virksomhet som sådan er vi over i generelle spørsmål om finansiell stabilitet, der norske myndigheter legger vekt på god regulering og godt tilsyn. Men så er vi midt i en eurokrise, der norske banker påvirkes, og myndighetene vil følge nøye med på det. Om det skulle oppstå større kriser med risiko som kan ramme realøkonomien, så vil vi vurdere ekstraordinære tiltak, sier statssekretæren.

- Frykter regjeringen at denne saken skal gi norske investeringsobjekter et dårlig rykte?

- Det er generelt stor uro i lånemarkedene og hvor stort bidrag denne historien har gitt til uroen er for tidlig å si. Vi følger nøye med på stabiliteten i markedet og er beredt på å handle på kort varsel, sier han.

Snakker med ratingbyråene
- Statsråden har sagt at han er uenig i Moody’s vurdering av situasjonen. Har regjeringen tatt kontakt med Moody’s?

- Vi har dialog med ratingbyråene, sier Schjerva.

- Har denne dialogen ført frem?

- Det er for tidlig å si. Vi prøver å få kommunisert til markedet hva som er den faktiske situasjonen , og disse byråene er en kanal for å få til det, sier han.

- Ser dere risiko for at DNB og andre norske banker kan få dyrere finansiering som følge av dette kaoset?

- Det er derfor jeg nå kommenterer den finansielle stabiliteten, og sier at den grunnleggende situasjonen ikke er endret, understreker Schjerva.

- Dele ut ørefiker
Trond Giske informerte Eksportfinans andre eiere om den statlige overtakelsen kun én time før den ble gjort offentlig. Eksportfinans’ styreleder Geir Bergvoll sier at eierne på dette tidspunktet fortsatt diskuterte en oppkapitalisering av selskapet, som var nødvendig for å sikre at lånegrensen for store industrielle prosjekter ikke ble redusert av EUs nye kapitalkravdirektiv.

- Reaksjonen i obligasjonsmarkedet tatt i betraktning, ville regjeringen foretatt annonseringen av den nye statlige eksportfinansieringsordningen på en annen måte?

- Jeg ser at Høyre og DNs lederskribenter er opptatt av å dele ut ørefiker til regjeringen. Så vidt jeg kjenner til er det basert på utilstrekkelig informasjon, men dette er ikke tiden for å diskutere hvem som sa hva, sier Schjerva.

Eksportfinans reagerte selv på nedgraderingen med å understreke at det ikke vil trenge nye innlån eller mer likviditet for å møte sine forpliktelser. Eksportfinans skal ikke yte flere utlån i fremtiden, og dagens utlånsportefølje har en høy grad av sikkerhet: 29 prosent er statsgarantert og over 40 prosent er lånt ut til statlige aktører.

Les også:
<b>Giske fikk «refse-epost» fra svensk forvalter</b>

<b>Eksportfinans-panikk når Japan</b>

<b>Søppel-gjeld ble «månedens kupp»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.