Svært mange norske arbeidstakere ønsker seg hjemmekontor, og stadig flere får det. Men de færreste bedrifter har strukket det så langt som it-selskapet Enovate. De kjører ekstremversjonen av hjemmekontor.
- Jeg vet ikke nødvendigvis hvor de ansatte er, sier Øyvind Meistad, daglig leder i Enovate.
Fleksible - begge veier
Ingen av Meistads ansatte møter opp på noe kontor, for noe slikt har ikke bedriften. De bor på hvert sitt sted, spredt fra Bergen til Kristiansand, og alle jobber hjemmefra – eller et annet sted. De ansatte har kraftige bærbare maskiner og mobilt bredbånd som sørger for at jobben kan flyttes dit de selv vil være. De er frie, men tar jobben med seg.
Les flere saker i serien "Det nye arbeidslivet":
Nordmenn tåler ikke at sjefen bestemmer
Kjøper seg ekstra fri fra jobben
- Vi er et lite programvareselskap, og det hender at ting skjer, også om kvelden. Det er fleksibilitet i ferien og på jobb. Det går begge veier, sier Meistad.
Hjemmejobb eller 50.000?
Ville du ofret 50.000 kroner ekstra i lønn for å få mulighet for hjemmejobbing? Ifølge en spørreundersøkelse fra Cisco og Insight Express svarer 56 prosent av norske arbeidstagere at de ville valgt en bedrift med friere forhold til fjernjobbing, selv om de hadde tilbud fra en annen bedrift som betaler inntil 50.000 kroner mer, men er restriktive i forhold til arbeidssted.
Les også om hvordan hjemmekontor har blitt et tema ved ansettelser: - Krever frihet med hjemmekontor
Meistad mener denne arbeidsformen nesten en forutsetning for hans selskap, som har eksistert siden 2003.
De fire ansatte møttes på et prosjekt knyttet til Universitetet i Bergen, men har alltid bodd på forskjellige steder. Å pendle mellom Bergen, Karmøy, Bjoa og Kristiansand har ikke vært aktuelt – og Meistad tviler på om han kunne flyttet på de ansatte og deres familier.
Jobber med folk de ikke ser
Det er ikke helt uvanlig at folk innen ikt jobber med folk de ikke ser til daglig, påpeker Asbjørn Grimsmo, seriorforsker ved Arbeidsforskningsinstituttet.
- Det dreier seg om virtuelle bedrifter, folk som etablerer bedrifter gjennom internett. Mange konsulenter innen ikt skaper nettverk for å kunne ta på seg oppdrag som er for store for dem alene, påpeker han.
Han påpeker også at folk kan jobbe sammen på prosjekter i årevis, uten å se hverandre.
- Prosjektet er den virtuelle organsisasjonen, og de går ofte over år uten at folk treffes. Deres eneste kommuniasjon går via internett. Både store og små bedrifter knytter seg til folk i India og rundt om i verden, påpeker han.
Han forteller at folk i mangel på personlig kontakt gjerne tar i bruk fantasien for at forholdene skal fungere.
- Det som er litt spennende er at når man aldri treffer dem man jobber med, så lager folk seg fantasibilder av dem. Det er et tegn på at relasjonen blir for naken og vanskelig å håndtere, men fantasibildet gjør at man klarer å håndtere kommunikasjonen, sier Grimsmo.
Men han kjenner ikke til mange tilfeller som Enovate - et selskap der folk er fast ansatt på fulltid, og som ikke har noe kontor utenfor de ansattes hjem.
Kunder i 31 land
Enovate drev tidligere engelskdelen av de nasjonale prøvene for norske skoler. Nå tester de engelskkunskapene til flygeledere i 31 land, samt bidrar til testing av innvandrere for VOX i Norge. Omsetningen var på 4,5 millioner kroner i fjor.
Kostnadsnivået utover lønnen er uansett svært lavt. Det viste seg blant annet da de nylig deltok i et EU-prosjekt som egentlig bare dekket 75 prosent av bedriftens beregnede kostnader. Enovate gikk med et lite overskudd.
- Vi vil heller prioritere å betale ekstra lønn i stedet for kontorkostnader, sier Meistad.
Familievennlig
Han opplever dessuten hjemmekontoret som en stor fordel for familier i etableringsfasen.
- To av mine kolleger står opp klokken fem og jobber til de vekker familien klokken sju. Da kan de ha full arbeidsdag før klokken tre, og det gjør det lettere med småbarn, sier han.
Selv grøsser han ved tanken på å bruke tre kvarter i rushtrafikken til Haugesund hver dag.
- En annen ting er boligpris. Det vi kjøper hus for her hadde du ikke fått en liten leilighet for i Stavanger. Vi bor på bondelandet, rett og slett, sier han.
En rask sjekk på Finn.no bekrefter påstanden - mange eneboliger på Karmøy koster godt under 2 millioner kroner, kanskje nok til en liten toromsleilighet i Stavanger, der kvadratmeterprisen nå er rundt 44.000 kroner.
Her bor og jobber Enovates ansatte:
<br/> <small>Vis <a href="https://maps.google.com/maps/ms?ll=59.293942,6.877441&amp;spn=5.92898,12.678223&amp;t=h&amp;z=7&amp;msa=0&amp;msid=206009837976370789191.0004c7b1f0f6e1903348e&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Enovate</a> i et større kart</small></p><br /><br /><p > <b>Samling?</b> <br/> <i>- Men må ikke folk som jobber sammen også møtes innimellom for å fungere sammen?</i></p><p >- Vi har ofte møter via Skype, minst et par ganger i uken, og litt etter behov. Det hender også vi har fysiske samlinger, sier Meistad, som mener hjemmejobbing ikke er noe stort problem, så lenge man har familie og ikke sitter helt alene.</p><p >Han påpeker at teknologi som Skype og trådløs bedrift med gratis internringing gjør det mye enklere. Men en ting har han foreløpig ikke prøvd. Han har ikke ansatt nye, ukjente mennesker i bedriften.</p><p >- Nei, det har vi ikke prøvd, men vi vil prøve å gjøre det neste vår. Vi vil nok prøve å ansette noen som man kan sitte sammen med oss en stund, i Bergen eller Karmøy. Vi er avhengig av at vedkommende bidrar –og det er ikke så lett å kontrollere, sier han.</p><p > <b>Les også om hvordan hjemmekontor har blitt et tema ved ansettelser: <relation source="escenic-migration" sourceid="2429257" ><field name="title">- Krever frihet med hjemmekontor</field></relation> </b></p><p > <b> <relation source="escenic-migration" sourceid="2453520" ><field name="title">Kjøper seg ekstra fri fra jobben</field></relation> </b></p></field><field name="dncommentsenabled">false</field><field name="isopinionarticle">false</field><field name="showarticlefooterbyline">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.