Ved 13.40-tiden kunne Meteorologisk institutt konstatere at Tor hadde truffet hordalandskysten og at ekstremværet dermed var i gang.
Meteorologene varsler vind opp mot 35 til 50 meter per sekund i kastene langs kysten. Det tilsvarer vind av orkans styrke. Vinden vil bevege seg nordover langs kysten, før den skal nå Nordland natt til lørdag.
Trafikkproblemer
Ved Bergen lufthavn var 13 flyginger innstilt fredag ettermiddag. I tillegg var flere avganger og ankomster forsinket.
Ifølge NRK fyller SAS ekstra drivstoff på flyene som skal til Vestlandet, fordi det kan være vanskelig å lande.
Heller ikke biltrafikken var skånet for uværet. Langs E39 var ferjesambandet over Boknafjorden innstilt, ifølge NRK, og på Nordhordlandsbrua ble det kø da en tilhenger ble blåst over ende.
Flere bruer i Bergensområdet står i fare for å bli stengt, og innbyggerne ble oppfordret om å dra tidlig hjem fra jobb.
– Ikke gå ut
Tor vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Store materielle skader kan ventes, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, ifølge meteorolog Anne Solveig Andersen.
– Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier hun til NTB.
Hun kommer med følgende anbefalinger til alle dem som oppholder seg i de utsatte områdene:
– Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier hun.
Dagmar
Meteorologene har sendt ut ekstremvarsel for hele ni av landets 19 fylker. Aller verst ser det ut til å bli i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.
Overfor VG sier statsmeteorolog Marit Jensen at Tor kan bli like røff som romjulsstormen Dagmar som gjorde skader for nesten en halv milliard kroner for fire år siden.
Fredag ettermiddag var over 2.000 strømkunder utenfor Bergen uten strøm, ifølge nettselskapet BKK. Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) ber folk om å forberede seg på at de kan bli uten både strøm og telefonforbindelse.
– Dersom strøm og teknologi forsvinner, er det mange som føler seg hjelpeløse. Det er enkle ting du skal tenke på som varme, lys, mat, drikke og omtanke for naboen, sier DSB-direktør Cecilie Daae til NRK.
Universitetet i Bergen, Høgskolen i Bergen og flere skoler på Vestlandet sendte studenter og elever hjem etter lunsj. (©NTB)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.