Det kommer frem i brevet fra Statoil til Olje- og energidepartementet fredag.
Av dette totalbeløpet har Statoil gitt 420 millioner kroner til et forsknings- og teknologisenter. Problemet er bare at det ikke eksisterer, annet enn på papiret.
Statoils styre under ledelse av daværende styreleder, Svein Rennemo, tok opp saken flere ganger i 2014 gjennom styret sikkerhets-,bærekraft-, og etikk-komitee (SSEC).
I 2015 under ledelse av konsernsjef Eldar Sætre, skriver administrasjonen til etikkomiteen om videre utbetaling til forskningssenteret, at «omdømmerisikoen er betydelig.»
I juni 2015 tok Øystein Løseth over som styreleder i Statoil. Han har tidligere uttalt at han har fullt tillit til ledelsens håndtering i Angola-saken:
Videre i brevet fra Statoil til Olje-og energidepartmentet fredag heter det:
«I forbindelse med femte og siste betaling til Sonangol EP i desember 2015 ble saken igjen tatt opp til grundig vurdering og diskusjon i konsernledelsen (...) Konklusjonen om å betale i henhold til kontrakten var basert på råd fra interne og eksterne anti-korrupsjonseksperter om at en slik utbetaling ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning.»
Etikkomiteen beskrev dette som «en vanskelig sak», og ønsket at den derfor ble lagt frem for et samlet styre 16.desember i 2015, står det i Statoils redegjørelse.
Styret konkluderte med å gi støtte til administrasjonen, og at de kunne overføre det resternede millionbeløpet til et senter de ikke hadde mottatt informasjon om fra Angola.
Les også:
- Det er blitt tøft der ute
Oljeserviceselskap varsler kostnadskutt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.