Torsdag stod styreleder Tor Arnesen i Norsk olje og gass på talerstolen under bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass' årskonferanse 2015. Temaet for årets konferanse er «brytningstid».

- Vi har fått en halvering av oljeprisen de siste syv månedene. Det er helt tydelig en brytningstid. Men denne bransjen er ikke i en solnedgang, vi er under en ettermiddagssol. Vi er et lokomotiv. Samtidig må vi innse at bransjen er under omstilling. En omstilling kan gi muligheter, sier Arnesen.

Utviltsomt i brytningstid

Statoil-sjef Eldar Sætre etterfulgte Arnesen på scenen. Det er første gang Sætre snakker til bransjen som konsernsjef i Statoil. Temaet for Sætres tale var «Statoil i en brytningstid».

- Vi står utviltsomt midt inne i en brytningstid. Vi er i en næring som er i et samspill med nesten alt. I både positiv og negativ retning påvirker industrien nesten alt. Skal vi som industri lykkes under stadige omstillinger med så stor usikkerhet, må de rammene som kan være stabile være stabile, sier Sætre.

Sætre peker på to hovedutfordringer som vil være viktige for at vi skal lykkes på norsk sokkel også i fremtiden.

  • Forbedre lønnsomheten i vår industri

- Vi er nødt til å gjøre noe med kostnadene per fat. Vi må ha større marginer mellom oljeprisen og kostnadene per fat. Dette krever en betydelig innsats. Først og fremst fra industrien selv, vi er nødt til å styrke vår produktivitet og finne nye måter å jobbe på, sier Sætre.

  • Bidra enda mer aktitvt for å redusere karbontrykket

- I tiden som kommer vet vi at både Norge, Europa og verden må gjennomføre betydelige endringer når det gjelder klimaet. Dette må vi ta på største alvor. Både Statoil og oljenæringen, selv om vi føler vi har gjort mye, må gjøre enda mer, sier Sætre.

Betydelige forandringer

Det er ikke mange ukene siden Eldar Sætre fikk stillingen som konsernsjef i Statoil, etter å ha vært konstituert konsernsjef etter Helge Lunds avgang. Sætre peker på at det er flere utfordringer som møter ham som sjef, og at det ventes store forandringer.

- Vi holder på med betydelige forandringer. Som i første rekke knytter seg til å jobbe annerledes. Stabilisere, forenkle og få kostnadene ned. Det innebærer jo veldig mye forandringer for veldig mange mennesker, sier han til DN.

Hva skal du gjøre annerledes enn Helge Lund?

- Det spørsmålet prøver jeg å unngå. Jeg er ikke veldig opptatt av det. Jeg er opptatt av hva jeg skal gjøre, og ikke definere hva som er forskjellig fra ham. Helge Lund har gjort utrolig mye bra for selskapet. Han har tatt oss til et veldig godt utgangspunkt, sier Sætre.

Likevel er det visse ting Sætre er nødt til å gjøre annerledes enn Lund.

- Hele situasjonen tilsier nå et større fokus på verdi og lønnsomhet, enn det som var viktig i store deler av Helge Lunds periode som gikk mer på å bygge selskapet og bygge ressursbasen for selskapet. Det er nok fremover et skifte i den lønnsomhetsretningen, sier Sætre.

Eldar-effekten

For drøyt en uke siden ble det klart at Statoil gir norske Aibel kontrakten med å bygge overstellet på boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten er på åtte milliarder kroner og sikrer mange arbeidsplasser. Det norske kontrakt-rushet står i kontrast til opplevelsene fra et par år tilbake, da store kontrakter som regel gikk utenlands, særlig til Sør-Korea.

Les mer her: Feirer seier over Sør-Korea

IKM-grunnlegger Ståle Kyllingstad kalte tilstrømmingen av norske kontrakter til fordel for internasjonale for Eldar-effekten. Dette vil imidlertid Sætre ikke krediteres for.

- Det er andre deler av organisasjonen som jobber med den type valg og vurderinger. Men jeg syns det er veldig gledelig at norsk industri har klart å faktisk konkurrere for dette her. Vi er i en internasjonal konkurranse på alle disse kontraktene, og det at man faktisk har klart å etablere et kostnadsnivå med utgangspunkt i norske leverandører syns jeg er utrolig hyggelig. Jeg håper vi kan få til mer av det i fremtiden, sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

- Vi får ikke krakk og krise i økonomien

Ansatte i Fredriksen-selskap redder 150 jobber

SAS-topp gir Bjørn Kjos støtte på ett punkt: - Flybransjen henger litt etter det moderne arbeidslivet