Onsdag morgen ble det kjent at det norske oljeselskapet Statoil har ansatt Eldar Sætre som ny konsernsjef. Sætre har vært fungerende leder helt siden Helge Lund sluttet på dagen i oktober i fjor.
- Jeg forstår styrets valg godt, sier professor Klaus Mohn ved Handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger om avgjørelsen.
Som Statoils tidligere sjeføkonom, kjenner han selskapets strukturer og rutiner. At de nå lander på en intern kandidat med en fartstid på 35 i selskapet, mener Mohn etterlater et signal om kontinuitet.
- Samtidig er Sætre en mann som nyter stor tillitt både internt og eksternt, og vil kanskje spesielt med sin økonomibakgrunn ha appell i finansmarkedet, utdyper han og peker på at statens hovedmotiv for eierskap i Statoil er å maksimere finansielle verdier.
Ikke for alle
Professoren utpeker nettopp dette som den nye konsernsjefens største styrke.
- Sætre kjenner virksomheten inn og ut. Det sier kanskje det meste og viktigste om hans kvalifikasjoner.
Flere potensielle kandidater har vært oppe til vurdering til topplederstillingen i det statseide selskapet. Deriblant utenlandske ledere fra andre internasjonale selskaper.
Mohn mener derimot Statoiljobben ikke er for alle.
- Det er en veldig spesiell lederstilling og kandidater vokser ikke på trrær. Du skal ha en rekke kvalifikasjoner. I tillegg er konsesjonen krevende, med veldig stor oppmerksomhet rundt egen person. Det er det ikke alle som finner det veldig attraktivt, mener han.
Kritisk søkelys
Professoren mener også at erfaringen viser at det vanker flere negative presseoppslag rundt konsernsjefen i Statoil enn positive.
- For man er under et stadig kritisk søkelys. At man i den situasjonen har landet på en kandidat som Sætre, forstår jeg godt.
- Nå får ikke selskapet en sjef som ser utfordringer med friske øyne. Hvor viktig er eventuelt det for omstillingsfasen oljebransjen beveger seg inn i nå?
- I slike prosesser vil det alltid være avveininger. En ekstern kandidat ville muligens hatt enda bedre forutsetninger til å se virksomheten med friske øyne. Men det ville kommet med en kostnad i form av manglende organisasjons- og industriinnsikt. Dette har derimot Sætre i rikt monn, og styret ser ut til kanskje å ha vektlagt tryggheten dette skaper, mer enn et eventuelt behov for omveltning, sier Mohn.
LES OGSÅ: - Det blir «business as usual»
«Ikke aktuell som permanent Statoil-sjef» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.