- Denne uken har det vært veldig mye på programmet og dermed lite sykling. Helene og jeg jobber helt motsatt av hverandre. Da er det vanskelig å dra på lang sykkeltur med Oliver mens hun er på jobb, forklarer Kim Finseth (31).

Som DNs prøvekanin og store håp i neste års Birkebeinerritt er han tydelig skyldbetynget.

Planen er å sykle mellom seks og ti timer på elsykkel i uken for å gjøre beina klare for de 86 kilometerne fra Rena til Lillehammer.

I tillegg skal Finseth gjøre styrkeøvelser for beina. Det store spørsmålet som skal avklares, er om det er mulig å bli klar for et beinhardt terrengritt - på en elsykkel.

Men nå går altså ikke treningen helt etter planen.

- Jeg har skikkelig dårlig samvittighet for at jeg ikke har syklet på en hel uke. Jeg får litt vondt i magen når jeg vet at jeg bør sykle minst seks timer og ikke hadde noen i forrige uke, sier han.

Det er ferie, det er regn og det er utfordrende å få på plass langturene, forklarer Finseth.

- Har du blitt i bedre form?

- Jeg var jo i dårlig form, men jeg kjenner at det er lettere å sykle. På flat mark ligger jeg mellom 25 og 30 kilometer i timer. Da kjenner jeg bare motoren dersom det kommer litt motvind eller en bakke, forklarer Finseth, som i tillegg til å være småbarnspappa sjonglerer to ulike jobber.

Advarer mosjonister

Stein Ørn er trener for den norske proffsyklisten Alexander Kristoff, og har i DN tidligere advart mosjonister mot å kjøre seg i senk.

Les også: Anbefaler mosjonister å trene på «overkapasitet»

Jobb, familieliv og studier krever energi, og det må mosjonister ta høyde for.

Han mener imidlertid det er fullt mulig å kombinere langkjøring med et aktivt familieliv gjennom å bære ekstra sekk, trekke pulk eller dra på sykkelvogn med ungene oppi.

Lege Stian Lobben, som også er forsker ved Universitetet i Bergen, står bak elsykkel-prosjektet. Han kan følge Finseth gjennom hans profil på treningsappen Strava, der treningen skal loggføres. Han er først og fremst opptatt av hva elsyklisten får til etter sommerferien.

- Når hverdagen begynner etter sommeren blir det spennende å se når han kommer i gang med jobbsykligen som er fundamentet i dette. Det tar gjerne 3-4 måneder før nye vaner er etablert for oss vanedyr, sier Lobben som mener det er som forventet at treningsrutiner ikke sitter helt ennå.

Godværssyklist

Fremover skal prøvekanin Kim Finseth igang med styrketrening, og han har fått montert sykkelsete til sønnen Oliver (17 mnd).

- Han er kjempfornøyd når han får være med på sykkeltur, sier Finseth glad.

Motivasjonen er der fortsatt, og foreløpig har han ikke støtt på store utfordrringer. Men én ting kan hindre 31-åringen i å nå målene sine i sommer:

- Jeg har vært heldig til nå, men jeg vet at utfordringene kommer. Jeg regner med at jeg må prøve meg på å sykle i regn også.

- Har du utsatt noen turer på grunn av regn?

- Ja, det skal jeg innrømme. To ganger. I går var en sånn dag. Men det var jeg glad for, for da åpnet himmelen seg.

Les også: Kim (31) tar «motorveien» til Birken - trener seg opp på elsykkel

Studie: Store muskler er bra for hjertet

Har syklet 10750 kilometer rundt Jotunheimen  

Se DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.