Riksrevisjonen gir Finansdepartementet det glatte lag for manglende oppfølging av Norges Bank når det gjelder avtaler med eksterne forvaltere.

Riksrevisjonen er blant annet sterkt kritisk til at Norges Bank har inngått avtale om avkastningsavhengig honorar til en ekstern forvalter uten noen øvre grense.

Mer enn doblet beløpet
- Vi har oppdaget at det er inngått en avtale om forvaltningshonorar uten øvre grense. En forvalter har fått utbetalt over 500 millioner kroner. Det er oppsiktsvekkende for å si det litt mildt. Dette er, for å bruke et nordnorsk uttrykk, helt borti staur og vegger, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Forvalteren fikk opprinnelig 2,8 milliarder kroner av Oljefondet til forvaltning og presterte en avkastning på 3,3 milliarder, fremgår det i Finansdepartementets svar til Riksrevisjonen. Honoraret på 500 millioner kroner er satt ut fra meravkastningen, målt i forhold til en benchmark.

Skulle hatt 900 mill
Avtalen var uten øvre grense og opprinnelig skulle utbetalingen være langt større.

"Opprinnelig avtale ville ha medført et honorar på ca. 900 mill. kroner. Honoraret er både beløpsmessig og prosentuelt av en slik størrelse at inngått avtale må anses kritikkverdig", skriver Riksrevisjonen.

Jørgen Kosmo mener det er Finansdepartementet som må bebreides for avtalen.

 

- Finansdepartementet skal ikke føre kontroll med den enkelte avtalen som gjøres med den enkelte forvalteren. Men det er Finansdepartementets ansvar å sørge for at det finnes et regelverk som forhindrer den typen avtaler, sier han til DN.no.

- Har det skjedd noe med denne typen avtaler i Norges Bank etter at dere fremmet kritikken?

- Jeg får inderlig håpe at det aldri skjer igjen.

En av 45
Oljefondet har engasjert 45 eksterne forvaltere som i 2009 fikk utbetalt tilsammen 1,4 milliarder kroner i avkastningsavhengige honorarer. Men én forvalter fikk altså alene utbetalt over en tredjedel av de totale honorarene.

På spørsmål om Statens Pensjonsfond Utland trenger slike avtaler for å tiltrekke seg de beste hodene, svarer Kosmo:

- Det er ikke tvil om at han har fått pengene til å yngle. Men det skal ikke være nødvendig å ha sånne avtaler for å få gode forvaltere. Da blir det lite penger igjen i Oljefondet tilslutt, sier Kosmo til DN.no.

Oljefondet ønsker ikke å fortelle hvilken forvalter det var som fikk det ekstreme honoraret, men understreker at det er et forvaltningsselskap og ikke en enkeltperson som har mottatt.

- Vi vil ikke oppgi hvilken forvalter dette er, men avtalen med denne forvalteren er underlagt normale forretningsmessige vurderinger, som alle våre avtaler med eksterne forvaltere er, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank.

- Svært fornøyd
Hun sier at Oljefondet er svært fornøyd med avtalen som førte til utbetaling av en halv milliard i honorar.

- Honorarer som avhenger av avkastningen er en viktig del av disse avtalene. Honoraret til denne forvalteren ble høyt fordi resultatene til denne forvalteren var eksepsjonelt gode. Oljefondet er svært fornøyd med den avtalen som er gjort. Forvalteren har ikke beholdt en høy prosentuell andel av avkastningen og de eksterne forvalterne bidro i 2009 til 40 prosent av fondets totale meravkastning i aksjeinvesteringene, sier Meisingsethsom ikke vil kommentere saken ytterligere.

Les også: Mener Riksrevisjonen tar feil

<b>Riksrevisjonen slakter NAV</b>

- Går ikke kjappere med 3.000 mrd i banken
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.