En undersøkelse gjort av svenske TV4 viser at 60 prosent av alle ordre på Stockholmsbørsen er robotordre som trekkes tilbake etter mindre enn ett sekund. En robothandel er en aksjehandel utført av et automatiskert system i stedet for en person.

20 prosent av ordrene trekkes så fort at de ikke kan oppfattes med det blotte øye. Slik ble prisen på en enkelt aksje satt 9.000 ganger på én måned, skriver Svenska Dagbladet. I enkelte tilfeller ble prisen endret hele 1.000 ganger på ett sekund.

Dette kan peke på en ulovlig strategi om å skape en forhøyet etterspørsel etter en aksje og dermed kan de som sitter på store aksjeposter profitere på å selge disse til kunstig høye priser ved selv å legge inn en mengde forespørsler man ikke har til hensikt å realisere.

Professor Charles Jones er verdensledende innen forskning på robothandel. Han sier høyfrekvenshandel bidrar til å øke både volum og likviditeten på børene, noe som er en bra ting.

Men medaljen har selvsagt også en bakside.

- Fremfor alt skaper robothandel usikkerhet. Den styres av maskiner uten menneskelig innblanding og kritikerne spør hva som skjer når forutsetningene i det virkelige liv endres radikalt, eller en helt ny situasjon oppstår, sier Jones til SvD.

Han peker på at en god algoritme kan sette pris på tusenvis av aksjer, mens en dyktig menneskelig megler bare kan håndtere rundt ti aksjepriser samtidig.

Les også:
Anker «robothandelsaken» til Høyesterett
Frifunnet for kursmanipulasjon i «robothandelsaken»
Selv lysets hastighet er ikke raskt nok
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.