Aker Solutions danner nytt selskap med giganten Schlumberger og tar milliardgevinst: – Har «datet» hverandre over mange, mange år
STAVANGER: Endelig løsnet det i forhandlingene med andre oljeserviceselskaper for Kjell Inge Røkkes Aker Solutions. Aksjen hopper på børs etter storavtalen med Schlumberger og Subsea 7.
Mandag kveld inviterte Aker til fest på kaien i Stavanger, etter den første dagen på den store oljemessen ONS. Det de færreste til stede visste noe om, var at Kjell Inge Røkkes investeringsselskap var i aller siste fase av forhandlingene om en ny milliardavtale, denne gangen for oljeserviceselskapet Aker Solutions.
Bare noen timer etter at de siste gjestene gikk hjem fra festen, tikket det inn en børsmelding om at Aker Solutions lager et nytt selskap for undervannsvirksomhet i energisektoren sammen med giganten Schlumberger og Subsea 7. Aker Solutions får 6,8 milliarder kroner, blant annet i Schlumberger-aksjer, og bokfører en gevinst på nesten ti milliarder kroner totalt.
Avtalen ble undertegnet tidlig i morgentimene, men sjefene i Aker og Aker Solutions, Øyvind Eriksen og Kjetel Digre, sier de har sovet godt.
– Det var nok søvn. Det er en prosess som har gått veldig bra, det har vært tett og godt samarbeid, med alt avklart og kun formalia på oppløpet gikk det helt greit, sier Digre når begge møter DN på ONS-området tirsdag.
På oppløpet er det stort sett detaljer som spikres, sier Eriksen, selv om han røper at mesteparten av samtalene før det ble ført av ham selv og Schlumberger-sjef Olivier Le Peuch.
– Det siste døgnet har egentlig vært ganske rolig for sånne som Kjetel og meg.
Får aksjer og cash
Den siste Aker-dealen i det som har vært et par hektiske år på transaksjonsfronten blir tatt godt imot i markedet. Ved børsåpning tirsdag morgen steg Aker Solutions-aksjen over 12 prosent, og var fortsatt opp seks prosent i 10:30-tiden. Subsea 7-aksjen falt imidlertid fire prosent.
Det foreslåtte fellesforetaket vil omfatte undervannsvirksomhetene til Schlumberger og Aker Solutions, og brøken her er henholdsvis 60 og 40 prosent. Aker Solutions selger imidlertid ti prosent til Subsea 7 og ti prosent til Schlumberger, og beholder altså en andel på 20 prosent. De to betaler litt over 300 millioner dollar hver – Schlumberger i aksjer og Subsea 7 i kontanter. I tillegg vil Aker Solutions ha en kontantfordring mot joint venture-selskapet.
Aker har lenge vært tydelig på at selskapet er åpent for forskjellige transaksjoner innenfor oljeservicevirksomheten sin, inkludert mulige salg. Men lite har konkretisert seg, i alle fall utenfor gruppen. Etter at Aker Solutions ble splittet opp i flere selskaper i 2017, ble Kværner nylig foldet inn i Aker Solutions igjen.
Forhandlinger over år
Eriksen påpeker at det egentlig er veldig få, store aktører innenfor subsea, som er egen nisje innenfor oljeservice.
– Over ti år har det vært en erkjennelse av at det ville være riktig å gjøre strukturelle endringer for å tilpasse seg etterspørselen. Det har vært overkapasitet. At det er riktig å gjøre en sammenslåing, har vært en erkjennelse, både mellom de industrielle aktørene og i kapitalmarkedet, over lang tid, og det har vært flere sonderinger uten at det er blitt noe av, sier han, og legger til:
– I sum har vel alle «datet» hverandre over mange, mange år, og dette har vært velkjent i markedet. Det har også gjort det enklere å konkretisere transaksjonen som ble annonsert i dag, og som er blitt utviklet gjennom de aller siste månedene.
Aker Solutions venter altså å bokføre en gevinst på nesten ti milliarder kroner etter transaksjonen. Til sammenligning var markedsverdien til selskapet ved børsstenging mandag 17,8 milliarder kroner.
Kjell Inge Røkkes Aker er største eier i Aker Solutions, med en eierandel på 39,4 prosent. Nest største eier er Nærings- og fiskeridepartementet med en eierandel på over 12 prosent.
– En markedsleder
– Vi etablerer det vi mener er verdens ledende og mest spennende subseaselskap, på et tidspunkt hvor markedet for subsea dypvannsprosjekter omsider ser ut til å bli bedre. Vi etablerer det også på et tidspunkt hvor det er stor grad av forutsigbarhet og aktivitetsnivå, ikke minst på grunn av de mange prosjektene på norsk sokkel, sier Eriksen.
Kostnadsbesparelsene alene er beregnet til nesten én milliard kroner i året.
– Vi kommer til å bli ikke bare en markedsleder, men også et veldig lønnsomt og verdiskapende selskap fremover.
Aker Solutions har de siste årene økt aktiviteten innenfor fornybar energi, og målet er at det skal fortsette. Pengene selskapet tjener på denne transaksjonen skal brukes i selskapet, sier Eriksen og Digre, som understreker at det ikke er noen planer foreløpig om å gjøre lignende grep med den gjenværende virksomheten i selskapet. Når det gjelder kanalisering av utbytte til eierne, skal selskapet ta utgangspunkt i Aker Solutions egen utbyttepolitikk, som legger opp til å dele ut 30-50 prosent av overskuddet over tid.
Transaksjonen trenger en rekke myndighetsgodkjennelser, og er planlagt fullført i andre halvår 2023. Kontantvederlagene er også spredt noe over tid.
I mellomtiden venter fortsatt Aker Solutions en omsetning på omtrent 38 milliarder kroner i år, hvorav Subsea utgjør 13 milliarder. Den øvrige virksomheten i selskapet består blant annet av vedlikehold og modifisering, fornybar og feltutvikling.
Lockup på seks måneder
Når det gjelder den nye aksjeposten i Schlumberger, har Aker Solutions en såkalt lockupavtale på seks måneder, som gjør at selskapet i utgangspunktet ikke kan selge seg ned før det.
– Vi har klokkertro på Schlumberger som selskap, så det å være en stor aksjonær i Schlumberger er noe vi ikke har satt noen utløpsdato på, sier Eriksen.
– Ja, hehe. Vi har tro på markedet og Schlumberger som verdens største oljeserviceselskap er jo unikt posisjonert for å skape aksjonærverdier i det markedet.
– Absolutt. Aker endrer ikke sin personlighet på grunn av denne transaksjonen.