Nå slår oljebremsen inn i ledighetstallene, fastlo senioranalytiker Kjersti Haugland i DNB Markets da resultatene fra Arbeidskraftundersøkelsen ble presentert i forrige uke.
Ifølge statistikk fra NAV er 81.600 personer nå helt arbeidsledige. Blant ingeniører er ledigheten doblet i løpet av ett år.
- Det bekymrer meg når folk opplever usikkerhet rundt sin egen økonomi, sier statsminister Erna Solberg (H) til DN.
Hun mener det er viktig at folk kommer raskt igang med jobbsøkingen og i tillegg ser bredt på hva slags type jobber de kan få fremover.
Ingeniør-behov
- Mitt råd er å søke seg til andre bransjer. Det vil fortsatt være behov for ingeniører mange steder, og det er viktig å huske at mange nye prosjekter kommer. Vi er gjennom en omstrukturering, men det vil være mye aktivitet for ingeniører fremover, sier Solberg.
En av fordelene med å være utdannet ingeniør, er nettopp allsidigheten.
- Jeg kan ikke gi individuelle råd til den enkelte ingeniør, men det er viktig å se at det er mange andre bransjer som har behov for ingeniører som de ikke har fått de senere årene. Det er en allmenn og god kompetanse som helt sikkert kan brukes flere steder. Det gjelder å være med på å søke, legger statsministeren til.
Store kutt
Hun mener den lave oljeprisen har bidratt til at omstillingen til «en ny normal» har blitt tøffere enn vi først forutså i olje- og gassnæringen.
- Vi er nå inne i en ny normal med noe lavere investeringsaktivitet, sier Solberg.
Flere oljerelaterte bedrifter har den siste tiden varslet betydelige kutt blant sine ansatte. I Norge må blant annet 100 ansatte i oljegiganten Shell gå. National Oilwell Varco skal kutte, mens Statoil nå gransker sine 12.000 ingerniører, og skal i mai måned legge frem et kuttforslag.
- Kommer det en redningspakke til oljeservicebransjen i det reviderte nasjonalbudsjettet?
- Revidert budsjett kommer på tirsdag, og da får man svar på hva som står i revidert, sier Solberg.
- Men har dere tenkt på det?
- Jeg har ingen kommentarer til revidert før revidert legges frem, står statsministeren fast på.
Les også:
Statoils hovedkontor skal være solgt til USA
- Norges Bank klusser det til!
- Vi kan ikke kutte med 12,5. Det er enten det ene eller det andre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.