Bransjen vil droppe vindplan: – Har skapt en psykisk opplevelse i det norske folk
En nasjonal vindkraftplan har skapt så mye motstand at utbyggerne ber myndighetene skrote hele dokumentet.
Etter at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i vår la frem et forslag til en nasjonal ramme for vindkraftutbygginger, har motstanden bygget seg opp fra vindkraftmotstanderne. Nå tar vindvennlige interesser til orde for å skrote hele planen.
– Vi ser ingen tegn til at den virker konfliktdempende, snarere det motsatte. Noen leser den som en verneplan, noen leser den som en utbyggingsplan. Det skal i utgangspunktet ikke være noen av delene, men en grovsortering av hensyn, sier leder Knut Kroepelien i kraftselskapsorganisasjonen Energi Norge.
Han kunngjorde onsdag Energi Norges syn på vindkraftrammen i forkant av høringsfristen 1. oktober, på konferansen Energiriket i Haugesund, men understreker at organisasjonen har vært kritiske til ideen om en nasjonal ramme helt siden den ble tatt opp i forbindelse med Energimeldingen i 2016.
Statsminister Erna Solberg (H) har fått med seg signalene, og sa nylig til Bergens Tidende at det kanskje ikke vil bli en ny ramme i det hele tatt.
Gjør det vanskeligere å bygge ut
Kroepelien frykter at debatten om vindkraftrammen gjør det vanskeligere å bygge ut ny vindkraft enn det ellers ville vært.
– Vi opplever det sånn som på mange andre samfunnsområder, at det er blitt en unødvendig polarisert debatt. Enten er man for eller imot. Det er blitt et stort stemningsskifte på kort tid. Det er ikke så lenge siden vindkraften var stjerneeksempelet på det grønne skiftet, til at den er blitt helt svartmalt. Det er helt åpenbart at også mange lokalpolitikere preges av dette, sier Kroepelien.
Han understreker at kunnskapsinnsamlingen NVE har gjort underveis, er verdifull, og kan brukes i kommende ordinære konsesjonsprosesser.
Leder Øyvind Isachsen i vindkraftforeningen Norwea er på samme spor. Han mener kunnskapsinnhentingen har vært gull verdt, men at rammen må skrotes.
– Den har skapt en psykisk opplevelse i det norske folk jeg ikke klarer å rå med, sier Isachsen.
Ikke så enkelt
Leder Silje Ask Lundberg i Norges Naturvernforbund tror vindkrafttilhengerne undervurderer motstanden.
– Hvis en er redd for konfliktnivået og tenker at hvis en bare fjerner den nasjonale rammen, vil motstanden dø, har en ikke forstått motstanden, sier Lundberg.
– Mye av motstanden vi nå ser, går på prosjekter som fikk konsesjon lenge før vi fikk en ramme, sier hun.
Hun mener mye av problemet knytter seg til at konsesjonssystemet er for dårlig. Konsesjonssystemet skal bestå mer eller mindre uforandret uavhengig av rammen, er tanken.
Styreleder Per Hanasand i Den Norske Turistforening er også en profilert vindkraftmotstander. Han har fått med seg at statsministeren har begynt å tvile i saken, og oppfatter det som et positivt signal. Han er imidlertid usikker på om det er en god løsning å fjerne den nasjonale rammen. I utgangspunktet ønsker foreningen seg klare, nasjonale føringer.