I dag har oljeministrene fra Opecs 12 medlemsland vært samlet i Wien for å diskutere mottiltak etter at oljeprisen har falt over 30 prosent siden toppen på 115 dollar juni.
Etter et fem timer langt møte er det klart at Opec har besluttet å holde produksjonskvoten uendret på 30 millioner fat per dag.
Les saken: Opec kutter ikke produksjonen
- Opec synes ikke å evne å holde tilbake produksjon for å få opp oljeprisen, sier professor i samfunnsøkonomi Ragnar Torvik ved NTNU.
- Permanent svekket markedsmakt
Han peker på to flere faktorer som gjør livet vanskeligere enn før for Opec:
- For det første har USA hatt en stor økning i produksjonen. De har tatt i bruk ny teknologi, og er en produsent som har kommet for å bli. Det svekker Opecs makt til å kontrollere totalt oljetilbud. Samtidig er det frykt for at veksten i Asia avtar, noe som vil redusere oljeetterspørselen. Asia har 60 prosent av folketallet i verden, men bare seks prosent av oljereservene. Svekket vekst i Asia vil derfor kunne føre til vesentlig reduksjon i oljeetterspørselen.
Opec står også overfor et annet dilemma, mener Torvik:
- Dersom de kutter produksjonen i dag, vil de ha mer olje igjen til i fremtiden, og det vil kunne føre til lavere priser da. Det er vanskelig for Opec å føre en politikk som sikrer høye oljepriser både i dag og i fremtiden. Mye tyder på at deres markedsmakt er permanent svekket, sier Torvik.
- Vil kunne slå sterkt negativt ut i norsk økonomi
- En oljepris på det nivået vi ser nå vil kunne slå sterkt negativt ut i norsk økonomi. Verdien av våre gjenværende oljereserver vil barberes kraftig, sier Torvik.
- Hvis oljeprisen permanent går ned med 30 prosent, går verdien av oljereservene ned med mye mer, siden det ikke er realistisk å redusere utvinningskostnadene med like mye som prisen går ned. Som nasjon blir vi dermed mye fattigere, sier Torvik
- Vesentlig vekstnedgang i Norge til neste år
Økonomiprofessoren sier dette betyr at vi på lang sikt må ha mindre offentlige utgifter eller høyere skatter enn det vi ellers ville hatt, samtidig som det gir mindre rom for å bruke finanspolitikken til å stimulere øknomien.
- Dersom oljeprisen blir så lav som det nå ser ut til, og vi får vesentlig vekstnedgang i Norge til neste år, bør Norges Bank senke renten. Hvis kronen svekkes mye ved den fallende oljeprisen, blir behovet for å senke renten mindre, sier Torvik.
LES MER:
Slik kan produksjonen kuttes - uten at Opec rører oljekvoten
Signal om at Opec ikke gjør noe
- Jeg er sikker på at Opec vil komme med et signal
- Markedet ser etter et påskudd til å komme seg ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.