Den økonomiske modellen i Kina som ble påbegynt av den daværende kommunistledelsen i 1978, og som åpnet landet for omverdenen og sørget for en årlig vekst på i gjennomsnitt over ti prosent i over 30 år, er utgått på dato, skriver Dagens Næringsliv.

I år blir den økonomiske veksten i Kina trolig den laveste siden 1991.

Nå haster det ifølge DN med å utarbeide en ny økonomisk modell. Det skjer ikke uten reformer.

I november skal det avholdes plenumsmøte i sentralkomiteen, og dette møtet kan bli like viktig som da Deng Xiaoping fikk gjennomslag for ideene om å åpne landet for utenlandske investeringer.

- Endringer i alle samfunnsområder
Den økonomiske politikken i Kina for de neste 10–15 årene vil trolig bli lagt på dette møtet.

– Under møtet skal vi konsentrere oss om å studere omfattende og dype reformer. Dybden og styrken på disse reformene vil være enestående og fremme dyptgripende endringer i alle samfunnsområder og i økonomien, sa Yu Zhengsheng nylig.

Yu er rangert som nummer fire i det kinesiske makthierarkiet og er en av syv medlemmer i den politbyråets stående komité.

Skal la banker gå konkurs
De siste månedene har noen av Kinas fremste eksperter utarbeidet en 200 sider lang rapport som skal danne utgangspunktet for nye økonomiske reformer.

I rapporten fra Departementets forskningssenter foreslås det ifølge Dagens Næringsliv blant annet å etablere systemer som gjør at finansinstitusjoner kan gå konkurs, åpne statskontrollerte bransjer som energi og samferdsel til private aktører samt et svært kontroversielt forslag om å la bønder omsette bruksrettigheter de har til dyrket mark og tomter og selge disse til andre formål enn landbruk.

– Rapporten viser hva reformvennlige tjenestemenn mener er realistisk etter å ha tatt hensyn til de politiske realitetene. Samtidig er dette mer en ønskeliste enn et veikart fremover, sier sjeføkonom Mark Williams hos Capital Economics til Wall Street Journal.

At noen av de fire største bankene i Kina skulle gå konkurs er imidlertid lite sannsynlig. De utgjør halvparten av bankmarkedet i landet og beskrives som systemkritiske, det vil si "too big too fail".

- Vil ta tid
Det er hemmelighold rundt møtene; det er fortsatt ikke bekreftet når de skal finne sted i november.

– Dette er reformer som er et skritt i riktig retning. Det vil ta tid før disse vil ha en merkbar effekt på økonomien. Vi opprettholder vårt syn om at Kina vil få en økonomisk vekst på 6,9 prosent i 2014, sier fagøkonom Zhiwei Zhang hos den japanske finansgiganten Nomura.

Les også: Kinesisk storby: Så forurenset at det er lov å kjøre på rødt lys


Advarer mot enestående kinesisk kredittboble

Kina gransker forlatte gjeldskommuner


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.