Bostyrer Fredrik Bie la torsdag morgen fram sin første rapport om konkursboet til Johs Lunde Marine Group AS for Stavanger tingrett.
– Det som er spesielt er det voldsomme omfanget av transaksjoner internt i konsernet, mellom mor- og datterselskap. Det overrasker meg at det har vært et så ekstremt volum på det, sier Bie til NTB.
I løpet av seks uker er det kommet inn krav til boet for over 262 millioner kroner, inkludert et krav på 243 millioner kroner fra Nordea. Banken var den sentrale bankforbindelsen mellom Johs Lunde Marine Group AS og alle datterselskapene.
– Det har vært veldig store utestående fordringer mellom selskapene over lang tid. Slik burde det ikke være, sier Bie.
Uorganisert
Rapporten slår fast at Johs Lunde Marine Group og datterselskapene var utilfredsstillende organisert. Fakturaer ble utstedt i et selskap, mens betaling ble mottatt i et annet. Morselskapet hadde en masterkonto i Nordea, mens datterselskapene hadde konto med trekkrett fra denne. Selskapene skulle fortløpende rapportere oppover i selskapsstrukturen og gi Nordea nødvendig informasjon om sikkerheten for bankens engasjement.
– Man kan i ettertid konstatere at dette ikke var tilstrekkelig for å unngå tap for Nordea, sier Bie.
Da banken sperret masterkontoen til morselskapet 24. januar i år, hadde selskapene til sammen trukket 195 millioner kroner fra kontoen, mens verdiene i selskapene i overveiende grad var belånt eller pantsatt. Nordea har også levert et krav på ytterligere 48 millioner kroner for et lån. Med sperret masterkonto fikk samtlige datterselskaper et betalingsproblem. Dermed gikk 33 selskaper over ende omtrent samtidig.
Lei seg
Bie tviler på at noen i de mindre selskapene har hatt oversikten over kapitalflyten.
– Slik forholdene er, kan de neppe ha hatt det, sier han.
I rapporten slår han fast at kommunikasjon mellom nøkkelpersoner og selskapets ledelse i stor grad har skjedd muntlig eller gjennom svært korte sms’er eller e-poster.
Daglig leder i Johs Lunde Marine Group AS, Johannes Lunde, var ikke til stede i tingretten torsdag, men sier til NTB via sin advokat John Christian Elden at han er lei for at selskapet er under konkursbehandling. Han lover å gjøre sitt for å bistå og rydde opp i samråd med bobestyrer.
I retten slo Bie fast at Lunde har utøvd en stor grad av detaljstyring og dessuten vært en fremtredende beslutningstaker på konsernnivå.
Styreleder i morselskapet, Morten A. Berg var til stede ved den første skiftesamlingen, men ønsker ikke å kommentere verken detaljer i saken eller konkursen.
Mister båten
Blant de skadelidende etter konkursene er minst 15 eiere av luksusbåter over sju meter. Disse har kjøpt båter fra selskaper i Lunde-konsernet uten å vite at det var etablert enten skipsskjøte eller pant før de kjøpe båten. Den siste tiden har de fått bank eller bostyrelse på døra.
– Disse båtkjøperne må enten gi båten fra seg eller inngå avtale med bank eller bo om å betale markedspris for å få lov til å beholde båten. Det er veldig ille, sier Bie.
Så langt har boet realisert verdier for litt over 60 millioner kroner.
– Vi er ennå i en tidlig fase og har bare fått rispet litt i overflaten. Det er altfor tidlig å uttale seg om det foreligger straffbare forhold av betydning. Men teknisk sett er det nesten umulig å gå konkurs uten å ha gjort noe galt. (©NTB)