Konsulent Arild Andresen i A Energy har studert transaksjoner på norsk sokkel de siste 20 årene. Om noen måneder er det ventet at det kommer en konseptløsning for Johan Sverdrup. Da er funnet ferdig avgrenset og verdiene fordelt mellom lisenshaverne i de tre lisensene.
- På et tidspunkt kan det skje noe på Johan Sverdrup. Du har jo aktører der som kan tenke seg å cashe inn på et tidspunkt, men da gjelder det å finne optimalt tidspunkt. Det er vel når feltet er ferdig avgrenset og man begynner å få et konsistent bilde av ressursgrunnlaget, sier han.
Statoil er med i alle tre lisensene, Lundin er medeier i de to viktigste, Det norske er med i to, Petoro er med i to og Maersk er med i ett av de mest sentrale. Lundin og Statoil hadde operatørskap i henholdsvis Avaldsnes og Aldous Major, men sjefsposisjonen for det samlede Johan Sverdrup er nå tatt over av Statoil.
Det norske kan selge
Selskapene kan selge for å skaffe penger til andre prosjekter eller for å slippe unna store utbyggingsinvesteringer, eller de kan bruke kremposisjonen til å sikre seg bytte i posisjoner andre steder på sokkelen som er viktige for selskapet.
- Hvis du ser på den finansielle styrken er det Det norske som er dårligst stilt. Samtidig har de Aker i ryggen, og Aker uttalt at dette er noe de ønsker å være med på, så det er ikke godt å si hva som skjer. De kan komme til å selge en andel av det de eier for å finansiere utbyggingen i det de beholder, sier han.
For mange mindre selskap kan utbygging av funn bli en uoverkommelig oppgave.
- Men dette feltet er pantbart så det holder, så her er det ingen som må selge, sier Andresen.
- Jeg tror ikke Statoil, Petoro, Lundin eller Maersk ønsker seg ut. Men man kan jo ta feil. Og så er det om det finnes noe i Statoils portefølje som er interessant for de andre aktørene, sier Andresen.
Nye aktører kommer
- Det eneste man vet sikkert er at det dukker opp kjøpere vi ikke kjenner. Jeg tror fortsatt det vil komme nye selskaper inn på sokkelen. Funnene som gjøres nå gir et bilde av at dette er et attraktivt sted å være, og da vil det også komme transaksjoner, sier han, men utelukker ikke at Statoil ønsker å kjøpe seg ytterligere opp.
Swedbank har tidligere uttalt at de tror Statoil ønsker å kjøpe seg ytterligere opp: Tror Statoil posisjonerer seg for andre felt
Statoil har de siste tre årene gjort tre store transaksjoner og har solgt mer enn noen gang tidligere.
- I august solgte Statoil andeler av Gullfaks og Gudrun til østerrikske OMV: Slik vil han bruke 57 milliarder
- For et år siden solgte selskapet seg ut av Brage-lisensene, ned i Gjøa og Vega, og kjøpte en 15 prosent eierandel i Edvard Grieg-lisensen nær Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen: Statoil casher inn over 8 milliarder
- I januar i fjor solgte Statoil andeler til Centrica. Centrica kjøper mer av Statfjord
Johan Sverdrup-funnet strekker seg over lisensene PL 501 (Statoil Petroleum AS, 40%, Lunin 40% og Maersk 20%), og PL 265 (Statoil Petroleum AS 40%, Petoro AS 30%, Det norske oljeselskap ASA 20%, Lundin Norway AS 10%) med en liten andel i PL 502 (Statoil 44,4 prosent, Det norske eier 22,2 prosent og Petoro 33,3 prosent)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.