- De siste månedene har vi merket stor interesse fra privatpersoner i Storbritannia. Vi har hatt slik vekst i spørsmål om hva Efta og EØS er, at vi har vært nødt til å lage standardsvar på spørsmålene.
Dag W. Holter, Eftas visegeneralsekretær og leder av Efta-sekretariatet i Brussel, var med i teamet da EØS-avtalen ble forhandlet frem. Nå følger han britenes historiske valg med argusøyne fra Eftas kontorer noen hundre meter fra EU-kommisjonens kontorer på Schuman i Brussel. Men det er ikke bare EU og britene som må forberede seg på nye tunge forhandlinger om Storbritannia sier nei til EU.
- For Efta-landene vil det ha direkte konsekvenser. Alle fire Efta-landene har i dag et sett med avtaler med Storbritannia gjennom EU, enten gjennom EØS eller de bilaterale avtalene som Sveits har. Vi har ingen bilaterale avtaler med Storbritannia, sier Dag W. Holter.
- Alt må forhandles på nytt. Alt er knyttet til avtaler med EU, sier Holter.
Han kommer rett fra et møte med islands ambassadør hvor Brexit ble diskutert. For det lille øylandet vil en Brexit ha ekstra store konsekvenser. Storbritannia er særdeles viktig for Islands fiskeeksport.
Ikke kontroll
I dag er det de tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein som sammen med Sveits er medlem av frihandelsorganisasjonen Efta. Men Storbritannia var med og grunnla Efta.
- Efta er egentlig Storbritannias baby. Sånn sett er det kanskje ikke unaturlig at de kommer tilbake til Efta, men jeg tror ikke det er en nærliggende opsjon. Det er ingen indikasjoner fra britisk side at de har noe slik i tankene, sier Holter.
Holter ser heller ikke noen sannsynlighet for at Storbritannia skulle ønske å være med i EØS-samarbeidet.
- Deltakelse i EØS bidrar ikke til det som er målsettingen for Leave-kampanjen; Take back control. For er det noe vi vet er det at vi ikke har så forferdelig mye kontroll når vi sitter som deltakere i EØS. Det har vi gått inn i med åpne øyne, sier Holter.
Sveits har i dag en egen avtale med EU som ble fremforhandlet tidlig på 1990-tallet. Da var forholdet mellom EU og Sveits relativt det samme som forholdet mellom EU og Storbritannia i dag.
- Men de som løfter frem den sveitsiske modeller er det igjen flere ting å peke på. Den sveitsiske modellen er i ferd med å møte veggen. EU er dypt frustrert over hvordan avtalen med Sveits fungerer, sier Holter.
Og legger til:
- Det vil være sterke krefter på EU-siden som vil være opptatt av at å ikke lage en avtale som frister andre til å gjøre det samme. Da rakner hele byggverket vårt.
Les også:
- Prisene har blitt presset til usunne nivåer
- Jeg er egentlig litt overrasket
DN Ekspress: - Brexit-valg styrer oljeprisen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.