Går det an å spise sjømat? Spørsmålet kan virke underlig. Enda mer underlig er det at det er nødvendig å stille det til regjeringen. Der varierer svaret nemlig med hvem man spør.
Fredag kom stortingsmeldingen «Verdens fremste sjømatnasjon». Der legger regjeringen opp til å øke norsk produksjon av sjømat både med tanke på at folk her hjemme skal spise den og for å eksportere enda mer. Fiskeriene er Norges nest største eksportnæring. I 2012 var eksporten på 51,6 milliarder kroner. Det tilsvarte 36 millioner måltider med norsk sjømat hver eneste dag. Selv om alle nordmenn spiser sjømat både til frokost, lunsj og middag ville vi ikke klart å spise opp alt sammen selv.
Likevel er det ikke helt sikkert at hele regjeringen faktisk mener at det går an å spise fisk.
I regjeringens landbruksmelding fra 2011 var et hovedpoeng at selvforsyningsgraden med jordbruksprodukter i Norge er på 50 prosent. I landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedums retorikk blir dette til at selvforsyningsgraden av «mat» er på 50 prosent.
«I Norge har vi et mål om å øke matproduksjonen, for å være mest mulig selvforsynt. I dag produserer vi 50 prosent av all mat i Norge,» har han sagt.
Hvis Vedum mener Norge ikke er selvforsynt med mat, må han definere fisk som uspiselig. Vedum bruker sitt retoriske mattriks for å fremstille økt toll på ost og kjøtt som et tiltak for å bidra til å fø verden. Men i fredagens melding om sjømat er budskapet det stikk motsatte. Ifølge den er det slett ikke proteksjonisme som er løsningen.
«Mangel på mat i deler av verden er i dag knyttet til fordeling mellom fattige og rike. Økt handel mellom land kan bidra til at ressursene utnyttes mer effektivt og at det produseres mer mat,» står det der.
I landbrukspolitikken er regjeringens budskap at fisk ikke er ordentlig mat og at verden skal bli mett ved hjelp av proteksjonisme. I fiskeripolitikken er regjeringens budskap at fisk er sunt og at handel er smart for å skaffe verden mat.
Norge bør bidra til å fø både egen befolkning og en voksende befolkning i verden. Men det er vesentlig bedre og mer effektivt både for oss og verden om Norge satser på en næring som er lønnsom enn en næring som krever proteksjonisme og subsidier for å vokse.
Fisk er mat. Men Vedum er ingen matminister.
Les også:
Mindre omega 3 i oppdrettslaks
(2011)
- Lakseoppdrett er matreduksjon
(2010)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.