Som sjef i seismikkselskapet Petroleum Geo-Services, tjente Reidar Michaelsen på få år 150 millioner kroner. De siste årene har problemene ballet på seg for 73-åringen og hans investeringsselskap Era Group AS. Onsdag denne uken meldte selskapet oppbud, slik at det ble åpnet konkurs i Oslo byfogdembete.
–Det er betydelige verdier i boet. Tiden vil vise hvordan dette ender opp til syvende og sist. Når det er ferdig, skal jeg ta et intervju med dere, sier en ordknapp Michaelsen til DN.
Michaelsen satt onsdag opptatt i rettsmegling i forbindelse med en ankesak knyttet til konkursen i modulprodusenten Bau-How. Han var derfor forhindret fra å delta under konkursåpningen. Denne saken er ikke tatt inn i boet.
Advokat Arne Seemann Berg i Kvale Advokatfirma er oppnevnt som bostyrer.
– Konkursen er en konsekvens av at det ikke går så bra i oljebransjen om dagen, sier bostyreren til DN.
Krav på 150 mill.
Michaelsen eier Era Group sammen med sin kone og tre barn, og han er selv styreleder. Investeringene omfattet særlig selskaper i olje- og gassbransjen. Familieselskapet har en gjeld på rundt 96 millioner kroner, ifølge oppbudsbegjæringen. Det er foreløpig meldt inn krav på nesten 150 millioner kroner i boet.
Seemann Berg mener det er vanskelig å anslå et fast beløp, men opplyser at verdiene i boet i all hovedsak består av to poster:
•Era Group eier om lag fire prosent aksjene i det engelske oljeselskapet Surestream Petroleum.
•Selskapet har et krav mot et dødsbo på om lag 20 millioner kroner. Dette består indirekte av aksjer i Surestream Petroleum, opplyser Seemann Berg.
– Jeg ser ikke bort ifra at aksjene selskapet eier i oljeselskapet er verdt et tosifret millionbeløp, men dette kommer ikke minst an på når de må realiseres. Alle vil være tjent med at de realiseres på et gunstig tidspunkt, sier bostyreren.
Taper mest selv
Michaelsen har selv lånt 59 millioner kroner til familieselskapet, og er den største taperen ved konkursen. Han hadde i 2014 ingen formue eller inntekt, ifølge ligningen.
I 2014 hadde Era Group en negativ egenkapital på 73,2 millioner kroner, ifølge regnskapet som ble fremlagt i forbindelse med konkursåpningen.
– Vi kan fastslå at selskapets egenkapital regnskapsmessig har vært negativ fra og med utgangen av 2011, sier bostyrer Seemann Berg.
Era Group satt på papiret med eiendeler for over 90 millioner kroner ved inngangen til 2011. DN har skrevet at selskapet siden har vært involvert i flere rettstvister, og også hatt problemer med å betale skatt.
Selger unna
Era Group gikk i 2014 med et underskudd før skatt på 3,2 millioner kroner. I 2013, 2012 og 2011 var underskudd før skatt på henholdsvis 5,5 millioner kroner, 50,1 millioner kroner og 13,6 millioner kroner. Michaelsen skriver i årsrapporten for 2014 at «styret er av den oppfatning at selskapet har eiendeler med betydelige merverdier som sikrer gjenoppretting av selskapets egenkapital».
73-åringen har de siste årene solgt unna verdier for å håndtere de økonomiske problemene. Blant anne solgte han i 2014 en 800 kvadratmeter stor fritidsboligen på Geilo for å unngå tvangssalg. Salgsprisen endte på 35 millioner kroner, mens opprinnelig prisønske skal ha ligget på 48 millioner kroner.
Era Group er under konkursåpningen involvert i tre rettstvister, opplyses det:
• Tvisten med Baw How AS om gyldigheten av en garanti. Rettsmegling i Borgarting lagmannsrett 1. og 2. mars.
• Tvist med Case Holding AS om gyldigheten av et omsetningsbrev. Selskapet begjærte Era Group konkurs i februar ifjor.
• Tvist med Nibe Invest AS om oppgjør under en opsjonsavtale.
Les også:
Subsea-selskap går dukken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.