Oslo Børs er i negativt terreng mandag, i likhet med øvrige toneangivende europeiske børser.

Bekymringer rundt vekstutsiktene i Kina og situasjonen i Ukraina fortsetter å tynge hovedindeksen, som er én knapp prosent opp siden årsskiftet.

Svakere i Kina

HSBCs kinesiske aktivitetsindeks PMI-industri falt til 48,1 poeng i mars, fra 48,5 poeng i februar, mens en indeks på 48,7 poeng var ventet, ifølge TDN Finans. En indeks over 50 antyder tiltakende vekst, og vice versa.

Sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities påpeker at statistikk fra Kina har vært sprikende den seneste tiden. Den har også vært vanskelig å tolke på grunn av effektene av feiringen av kinesisk nyttår, den største ferieperioden i landet. Han erkjenner imidlertid at vekstanslagene i markedet er på vei nedover.

- Det er litt urovekkende tall fra Kina om dagen, sier han til DN.

Lødemel mener imidlertid at nedjusteringene ikke er dramatiske, der et par tiendedels prosentpoeng antydes. Hans eget anslag på 7,5 prosent kan stå for tur, men han minner om at utviklingen skuffet i første halvår ifjor også - og at man måtte oppjustere igjen senere på året.

Samtidig har kinesiske myndigheter mulighet til å dempe vekstfallet og stimulere økonomien gjennom fremskynding av statlige prosjekter, ifølge ham.

- Vi kan forvente moderate stimuli i form av penge - og finanspolitiske tiltak, sier sjefstrategen.

Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets anslår  i en oppdatering onsdag at veksten i Kina blir "klart svakere" enn man så mot slutten av fjoråret, som øker spekulasjonene på hva sentralbanken vil foreta seg. Meglerhuset venter selv en vekst på 7,3 prosent i Kina, mot konsensus på 7,4 prosent.


Positivt  i Europa

Den europeiske aktivitetsindeksen PMI for eurosonen viser på sin side tiltakende aktivitet også i mars, der indeksen for tjenestesektoren kom inn noe lavere enn ventet, mens indeksen for industrien innfrir.

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren var på 52,4 poeng, mens 52,6 var ventet. For industrien var indeksen på 53 poeng, ned fra 53,2 i februar.

Lødemel mener tallene peker i retning av et europeisk vekstoppsving, og anslår en økonomisk vekst på 1,3 prosent i år, mot konsensus på 1,1 prosent. Den tilspissede situasjonen i Ukraina mener han enn så lenge får begrensede økonomiske konsekvenser.

- Situasjonen er uavklart, men i utgangspunktet venter vi ingen store konsekvenser for handelen mellom Russland og Europa, sier Lødemel.

Sjefstrategen mener makrosituasjonen også ser bra ut fremover med en bedring i den globale veksten i 2014 og 2015 sammenlignet med 2013.

- Verdensøkonomien ser kanskje litt svakere ut enn tidligere antatt, men den nedturen vi har observert i aksjemarkedet skyldes nok i hovedsak frykt for nedsidescenariene. Denne frykten tror vi kommer til å avta fremover, sier han.

Lødemel ser ellers lite nytt som påvirker selskapenes inntjening og derigjennom utviklingen i aksjemarkedet fremover. Han opprettholder en forventning om at hovedindeksen vil passere 600 poeng tidlig neste år.

- Den prognosen holder vi fast ved, sier Arctic-strategen.

Han legger til at kronen har svekket seg mye det seneste året og vil gi en positiv resultateffekt for mange av de børsnoterte selskapene. Samtidig er prisingen av aksjemarkedet høyst moderat, mener strategen.

Moderat vekst

Meglerhuset SEB venter en "moderat sterk" gjenopphenting for verdensøkonomien i 2014 og 2015 anført av amerikansk økonomi, ifølge en oppdatering.

Spørsmålet er imidlertid hvordan krisen i Ukraina og spenningene mot Russland vil påvirke utsiktene, mener meglerhuset.

"Selv om den geopolitiske situasjonen kan endre seg raskt, er vår konklusjon i dag at det globale bildet stort sett er uendret og at nedjusteringer i våre BNP-estimater er relativt små. På den annen side, er det rimelig å helle risikoscenariet vårt såvidt i negativ retning", heter det.

SEB øker sannsynligheten for et mer negativt utfall til 25 prosent, opp fra 20 prosent i februar. Oppsidescenariet, anført av positiv smitte fra en bedring i amerikansk økonomi, anslås fortsatt til 20 prosent.

Les også på DN.no:

Det savnede flyet styrtet i Indiahavet

  Italia vil kjempe mot at Stoltenberg får NATO-jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.