Svakere utsikter for landets økonomi har preget ekspertenes fremtidsprognoser i en lengre periode, og nå har også landets husholdninger tatt realiteten innover seg, ifølge en fersk undersøkelse fra Finans Norge.
Det er ventet økning i norsk arbeidsledighet fremover, blant annet som konsekvens av fall i oljerelatert virksomhet.
Statsminister Erna Solberg (H) har fått blandede signaler fra sitt landsdekkende nettverk, og har både en god og en dårlig nyhet å komme med.
- Det er slik at det er en voksende ledighet i Vestlandsfylkene, men nå har de lavere arbeidsledighet enn resten av landet fordi de har hatt så høy sysselsetting så langt, sier Solberg til DN.
I enkelte bransjer har ledigheten allerede nå gjort seg synlig.
- Særlig i leverandørindustrien og en del av serviceindustrien rundt, ser man at det er en økning i ledigheten.
Likevel har ikke oljeprisfallet bare slått negativt ut for norske bedrifter, melder hun.
- På den andre siden er en lavere kronekurs gunstig, så i andre deler av landet ser man ikke virkningen i det hele tatt enda.
Viktig vurdering
Finansdepartementet med finansminister Siv Jensen i spissen, er bekymret for at den økende ledigheten skal føre til at flere husholdninger får problemer med å håndtere boliglånene.
Jensen har derfor bedt om innspill fra Finanstilsynet med råd om hva som kan gjøres for å dempe sterk boligprisvekst, samt stanse husholdningenes voksende gjeld.
Solberg vil ikke kommentere hvilke tiltak hun mener er nødvendige for å dempe boligmarkedet.
- Vi har sendt tiltakene på høring for å få innspill, og da er det helt unaturlig for meg å begynne å velge i tiltakene før vi har fått synspunktene.
Innspillene skal være på høring i seks uker. Først da vil regjeringen ta stilling til hvilke av dem som skal innføres.
- Det er nettopp det å få en god vurdering fra de ulike berørte, på hvordan de ulike tiltakene vil fungere, som er nødvendige før regjeringen skal kunne fatte en beslutning, mener Solberg.
Vil ha skatt
Leder for valutammarkedet Thorodd Bakken i Nordea har en klar oppfatning om hva som må til for å kjøle ned boligmarkedet:
- Eiendomsskatt. Så enkelt. Det er det eneste. Sentralbanken er ikke i stand til å gjøre noe, den fortsetter å kutte. Jeg tror eiendomsskatt dessverre er løsningen - både på primær- og sekundærbolig, sier han til DN.
- Hvorfor er det eneste mulighet?
- Det er det som rammer mest direkte når det gjelder eiendom som investeringsobjekt, mens de andre virker indirekte, mener Bakken.
Ingen smell
Hverken han eller administrerende direktør Helge Leiro Baastad i Gjensidige frykter vi står overfor en smell i norsk økonomi.
- Jeg tror faktisk ikke på noen smell i det hele tatt. Det er klart vi vil se en tiltagende økning i arbeidsledighet. I mitt hode er det som skjer nå veldig sunt, fordi vi får en stimulering av ikke-oljerelatert næringsliv i Norge, og det trenger vi, sier Baastad.
Han kaller det som skjer en "reality check for Norge”, og den har han også merket selv.
- Jeg ser bare for egen bedrift: det er flere søknader fra teknologer, ingeniører og sivilingeniører. Vi ser en omstrukturering i norsk næringsliv som er veldig sunn. Jeg tror det som skjer nå er en, kall det reality check for Norge, og det er en sunn vridning mot annet næringsliv.
Les også: Slik vil han strupe boligprisveksten
Kraftig brems i boligprisoptimismen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.