Dermed slår hun tilbake mot kritikken fra blant andre Venstre-leder Trine Skei Grande, som sa til DN i går at de hadde kastet bort en hel uke med forhandlinger.
Også KrF har vært kritiske til at regjeringspartiene har beveget seg for lite i forhandlingene.
Rett før de parlamentariske lederne i regjeringspartiene skulle møte KrF og Venstre til videre budsjettforhandlinger i ettermiddag, ga statsminister Erna Solberg dette intervjuet til Dagens Næringsliv.
Hun mener det er naturlig at budsjettforhandlingene trekker ut i tid. Og en av de viktigste grunnen til det, er at KrF og Venstre avslo å bli med i regjeringens budsjettprosess.
– De kunne ha påvirket budsjettforslaget sterkere før vi la det frem, men de har ønsket å påvirke budsjettet etter at vi la det frem. Budsjettforslaget er et forslag fra denne regjeringen i forståelse med at vi skal forhandle på Stortinget. Det har også vært ønsket fra mellompartiene, sier Erna Solberg.
– Burde de ha gjort det?
– Det har jeg ingen formening om. Det har vært klart fra tidligere at de hadde denne muligheten, men de har ønsket å vise sine budsjettprioriteringer åpent ut først. Det er ryddig det også, sier Solberg.
Lang prosess
Statsministeren viser til at det er helt vanlig at disse budsjettprosessene trekker ut i tid når landet har en mindretallsregjering og det må forhandles frem en flertallsløsning i Stortinget.
– At forhandlingene ikke går raskere er ikke noe nytt for de med litt politiisk hukommelse. Det er aldri vært slik at den første tidsfrisen i Finanskomiteen er blitt holdt i perioder med mindretallsregjering, sier Erna Solberg.
– Så det er mye spill for galleriet?
– Nei, det er helt seriøse forhandlinger om alvorlige og viktig spørsmål. Men prosessen i slike forhandlinger er det samme som i lønnsforhandlinger. Det er når klokken begynner å nærme seg tolv, det begynner å bli bevegelse.
Og når er klokken tolv?
– Det har jeg ingen formening om, men vi får et budsjett for neste år. Det er jeg helt sikker på, sier statsministeren.
Ville ikke
Kjell Ingolf Ropstad, KrFs deltager i den første budsjettrunden, forklarer at det er en svært enkel grunn til at partiet ikke ville delta i noen prosess rundt budsjettet før fremleggelsen.
– Enten sitter du i regjeringen eller ikke. Hvis vi skulle ha ført samtaler med regjeringen om enkeltdeler av budsjettet uten å se helheten, ville vår rolle som opposisjonsparti bli helt umulig. Det valget ble tatt allerede i Nydalen i fjor da Samarbeidsavtalen ble laget, sier Ropstad.
Les også:
Slik fikk britene kontroll over matkjedenes makt
Ble finansiert fra USA(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.