Det tyske magasinet Der Spiegel skrev søndag at ESB planlegger å sette en grense for hvor mye det kan koste eurolandene å låne penger. Ifølge de angivelige planene har også ESB til hensikt å gripe inn i markedet for å sørge for at lånekostnadene ikke overstiger grensen.

ESB avviste mandag rapporten som «fullstendig misvisende» og gjorde det klart at en slik avgjørelse ikke er tatt.

Renten på statsobligasjoner er svært viktig for euroland som Italia og Spania, som sliter økonomisk. For spesielt Spania har renten flere ganger oversteget det nivået økonomer mener landets økonomi kan klare.

Tyskland irritert
Tyskland har vært kritisk til at ESB skal gripe inn i markedet, og reaksjonen på planene som kom fram i Der Spiegel-artikkelen var negativ.

– Dette vil selvsagt være veldig problematisk. Vi kommenterer som regel ikke det ESB foretar seg, fordi det er en uavhengig institusjon, men jeg kjenner ikke til at det foreligger slike planer, sier talsmann Martin Kotthaus i det tyske finansdepartementet.

Motstridende ønsker
Det har lenge vært diskutert om ESB skal gå ut på markedet og kjøpe statsobligasjoner fra kriserammede land for å holde lånekostnadene nede, men meningene er delte innen eurosonen.

Landene som sliter økonomisk, er positive til en slik løsning, mens for eksempel Tyskland ikke på den måten ønsker å gjøre de enkelte landenes gjeld til et felles anliggende.

ESB-sjef Mario Draghi sa tidligere denne måneden at det kan bli aktuelt å kjøpe statsobligasjoner hvis de kriserammede landene først ber om en redningspakke og aksepterer strenge betingelser.

Italia irritert
Bundesbank, den tyske sentralbanken, er imidlertid ikke særlig positiv til en slik løsning. I sin månedlige rapport skriver banken at slike avgjørelser ikke bør tas av ESB, men av politikerne i eurosonen.

Italia, et av landene som vil kunne nyte godt av at ESB griper inn, går på sin side hardt ut mot Bundesbank. Industriminister Corrado Passera mener at Bundesbank skaper uro i markedene.

– Det har vært mange springende uttalelser og ødeleggende kommunikasjon som bare fører til røre i markedene, sier Passera.

Den italienske regjeringen har de siste ukene blitt stadig mer kritisk til det som blir sett på som tysk uvilje mot tiltak som kan senke lånekostnadene til Italia og Spania. (©NTB)

Les også: Draghi vurderer nye krisetiltak

<b>- Det kommer til å bli en dramatisk høst</b>

<b>ESB avviser kostnadstak for eurolån</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.