Den europeiske sentralbanken har besluttet å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det er klart etter rentemøtet i sentralbanken torsdag.
Rentekuttet var overraskende. På forhånd var det ventet at renten ville bli holdt uendret, ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn.
Ventet kutt
- Det var en fornuftig avgjørelse, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.
Han ventet at det kunne komme et kutt på møtet torsdag. Nyheten ga imidlertid umiddelbare utslag i både rente- og valutamarkedene. Her hjemme går kronen noen øre sterkere mot euro. En euro koster i skrivende stund 7,71 kroner mot 7,74 kroner før beslutningen ble kjent.
Veksten avtar
Forrige gang Europa-renten ble endret var da den ble satt opp med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent i juli i år. Den gangen var tiltagende inflasjon blant årsakene til renteøkningen. Nå kuttes altså renten igjen, selv om inflasjonen har vært på tre prosent de siste månedene.
Wilhelmsen mener likevel at rentekuttet er en helt oppskriftsmessig handling fra sentralbanken.
- Vi har har fått stadig nye bekreftelser som viser at veksten i eurosonen har avtatt mye raskere. Og ikke bare avtatt, men kommet i negativt territorium, sier Wilhelmsen.
Ser fremover
Han viser til at de siste innkjøpssjefindeksene (PMI) for euroområdet har pekt i retning av klart negativ vekst fremover. Svakere vekst fører til at sentralbanken nå kan se bort i fra at inflasjonen har ligget godt over målet nær 2,0 prosent de siste to månedene, mener Wilhelmsen.
- ESB er fremoverskuende. Situasjonen er at euroområdet nå er i resesjon, uavhengig av hvordan Hellas håndteres. Det er bare snakk om det blir en mild eller dyp resesjon, sier Wilhelmsen.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen ventet også rentekutt i dag. Hun holdt til og med døren åpen for at det kunne komme et kutt på 0,5 prosentpoeng.
«At de kutter er det viktigste og vi tror de vil følge opp med flere rentekutt ut over vinteren. ESB må gjøre det de kan innenfor sitt mandat for å unngå å på et senere tidspunkt bli presset til å bruke kontroversielle virkemidler som strengt tatt ligger utenfor sitt mandat som å støtte kjøpe statsobligasjoner og trykke penger», skriver Holvik i en oppdatering.
Hun mener sannsynligheten for at det også kan komme et rentekutt her hjemme har økt, men holder fortsatt en knapp på at den norske styringsrenten blir holdt uendret de neste to årene.
«De fleste ledende indikatorer peker nedover og det er en klar risiko for en resesjon i Europa. Presset øker nå på Norges Bank for at også de skal kutte renten. Vi holder fast på vår prognose om uendrede renter de neste to årene, men sannsynligheten for kutt også her hjemme har klart økt», skriver Holvik.
Mot resesjon
På pressekonferansen som startet tre kvarter etter at dagens beslutning ble kjent bekrefter sentralbanksjef Mario Draghi at veksten er i ferd med å avta.
- Europa går mot en mild resesjon, sier Draghi som opplyser at det er sannsynlig at sentralbanken gjør betydelige kutt i sine vekstanslag.
Han tror ikke inflasjonen ikke blir noe problem fremover.
- Inflasjonen er drevet av energipriser og råvarepriser. Inflasjonen ventes å falle under to prosent i 2012. Avdempet vekst kan komme til dempe inflasjonspresset, sier Draghi på pressekonferansen.
Tidligere i år har sentralbanken gjennomført støttekjøp av statsobligasjoner utstedt av de mest gjeldsutsatte nasjonene i eurosamarbeidet. Draghi sier at programmet er midlertidig og begrenset.
- Obligasjonskjøpsprogrammet har tre karakteristikker: Det er midlertidig, det er begrenset med hensyn til beløp og det er rettferdiggjort av ønsket om å gjenopprette kanalene for monetær politikk. Vi bør huske det fordi det besvarer alle spørsmål man kan ha. Vi ønsker at den monetære politikken skal fungere, sier Draghi.
Les også: Ultimatum til Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.