Du trodde kanskje Norge var alene om å debattere forholdet mellom antall trygdede og antall arbeidende?

Vel, i Danmark raser også debatten. Med god grunn, ser det ut til.

Statistikk fra det danske finansdepartementet, som er analysert av den liberale tankesmia Cepos, viser at det nå er flere pensjonister, arbeidsledige og barn i Danmark, enn det er folk i arbeid som kan forsørge dem.

Slik vil situasjonen med få års unntak bli helt fram til 2044, og økonomi- og næringsminister Lene Espersen erkjenner at det må tas grep.

– Dette henger ikke sammen på lang sikt, og derfor skal vi gjøre noe, sier Espersen.

Danske økonomer peker på tre løsninger: Skattene må heves, det må kuttes i velferdsgodene eller flere må ut i arbeidslivet.

Espersen avviser de to første løsningene tvert, men er på regjeringens vegne villig til å diskutere hvordan man skal få flere i arbeid.

Cepos mener danske politikere må stanse den såkalte etterlønnen og heve pensjonsalderen til 67 år.

–200.000 flere vil da komme i arbeid, slik at det igjen blir flere som kan forsørge færre, sier visedirektør Mads Lundby Hansen i Cepos.

Les også at ferske tall fra USA viser at nær 40 millioner amerikanere må tigge mat fra myndighetene: Hver åttende får matvarehjelp

Les også fra DN.nos serie om Norge på trygd:

<b>Foreslår 70 prosent sykelønn </b>

<b> "Versting" er villig til å prøve alt</b>

<b>- Mer lønnsomt å sitte hjemme enn å gå på jobb</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.