Som redaktør og hardtslående samfunnsdebattant er Trygve Hegnar sjelden redd for å si hva han mener. Men da han som styreleder og eier av Hegnar Online fikk brev av Mona Høiness' advokat om sjikanerende ytringer av seksuell karakter i debattforumet deres, valgte han å holde helt tett overfor nettstedets redaksjonelle ledelse.
Det forklarte Hegnar da han skulle avgi partsforkl#229 i retten mandag. Mona Høiness har saksøkt Hegnar Media og Hegnar Onlines redaktør Stein Ove Haugen for ærekrenkelser med påstand om økonomisk oppreisning. Utgangspunktet er at hun mener nettstedet burde fjernet det hun betrakter som sjikanerende innlegg langt raskere. Trygve Hegnar ble gjort kjent med innleggene 8. november, men det gikk opptil ti dager før de ble fjernet.
Les også: Mener Hegnar burde fjernet sexsjikane raskere og - Jeg følte meg som fritt vilt
- Tåkelegging
Trygve Hegnar var på det tidspunktet eier og styreleder i Hegnar Online, men ikke ansvarlig redaktør. Han mener han ville trådt over en viktig redaksjonell grense om han bragte påstandene om sjikane videre til nettstedets redaktør.
- Det er et viktig presseprinsipp, og det er utenkelig for meg. Jeg ville ikke blande meg i den redaksjonelle friheten, fortalte han.
Den profilerte redaktøren mente at brevet fra Høiness' advokat kun var et forsøk på å avspore arvesaken som Kapital hadde skrevet om, der Høiness ble beskyldt for å kuppe arven etter en eldre dame.
- Det er et forsøk fra henne på å tåkelegge arvesaken, hevdet Hegnar.
- Ikke redaksjonelt
Da Hegnar Onlines redaktør Stein Ove Haugen senere ga sin forkl#229, fortalte han at debattforumet ikke var redaksjonell virksomhet. Slik han så det var innholdet der en del av den forrretningsmessige virksomheten. Derfor mente Haugen at han og selskapet ikke kunne gjøres erstatningsmessig ansvarlig, ettersom dette ikke var redaksjonelle ytringer.
Dette fikk Høiness' advokat Halvard Helle til å stusse:
- Ville det da vært en innblanding i den redaksjonelle friheten om Trygve Hegnar hadde gjort deg oppmerksom på brevet?
- Det kan være det. Hvis han opplever det, så kan det være det, svarte Haugen før han la til at det kom an på formen.
- Ville du ikke vært takknemlig for å motta dette brevet?
- Kanskje, men det er ikke mer naturlig enn at dere hadde klaget, svarte Haugen.
- Hvordan er det mulig at slikt ligger ute i 10-12 dager uten at dere fanger det opp?
- Det er helt umulig å forhåndsgodkjenne denne typen innlegg, svarte Haugen.
Han kunne fortelle om et nettsted som på den tiden hadde over 200.000 debattinnlegg i måneden. Ifølge egne tall ble nesten 2000 av disse innleggene slettet i november 2010, etter at lesere varslet om upassende innhold. Nesten like mange innlegg ble slettet på eget initiativ av moderatorer, fremholdt han.
Sakens eneste vitne, fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for Journalistikk, mente at Hegnar tilnærming til ikke er gjengs for bransjen.
Bodahl-Johansen fortalte at de fleste redaktører han kjenner mener det brukergenererte innholdet er en del av det redaksjonelle innholdet, og derfor en del av det presseetiske redaktøransvaret.
Han forklarte at det har vært viktig for landets redaktører å presisere at løsningen med å redigere kommentarene i ettertid, ikke er å frasi seg redaktøransvaret for det som blir publisert.
- Hegnar mener dette faller utenfor det rettslige redaktøransvaret. Er du kjent med noen andre som mener det? spurte advokat Helle.
- Nei, så vidt jeg vet. Men nå vanker jeg i miljøer der man diskuterer hvordan man tar vare på de frie ytringene, men unngår sjikane.
Fikk støtte i PFU
Det er lite partene er enige om i saken. Høiness har støtte fra Pressens Faglige Utvalg om at de anonymt fremsatte ytringene på debattforumet på Hegnar Online var brudd med Vær Varsom-plakaten, både på grunn av ytringenes karakter og fordi de ble liggende ute i lengre tid. Ifølge pressens eget regelverk har redaksjonene et selvstendig ansvar for å fjerne sjikanerende innholdt forløpende.
Den avgjørelsen er ikke Hegnar Media enig i. Selskapets advokat Kyrre Eggen fremholdt at ytringene - hvor enn usmaklige - ikke er ærekrenkende fordi de ikke krenker Høiness' omdømme. I tillegg mener nettstedet at det ikke er pressejuridisk ansvarlig for innhold som er generert av brukerne, så lenge det blir fjernet innen en viss tid etter at man fikk kunnskap om det. I den forlengelsen mente han Høiness selv burde gått inn på debattforumet og varslet om upassende innlegg.
Les også: Høiness og Hegnar i rettskrangel om sexsjikane
Mener Hegnar burde fjernet sexsjikane raskere
- Jeg følte meg som fritt vilt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.