Kronikk: Beklager, økonomisk feil
På sitt beste er NRK noe å være stolt av. På sitt verste er det til å grine blod av. Sjefen selv er flinkere til å danse i ballettdrakt enn til å styre økonomi, og det sier ikke lite.
I forrige uke la NRK frem årsregnskapet for i fjor. Det viste et blodrødt driftsresultat på minus 223 millioner kroner. Med tanke på inntektene, som inntil i år var basert på lisenskroner fra det norske folk, er det et underskudd på grensen til det absurde. Da jeg hørte om de ferske tallene, slo det meg at NRK like gjerne kunne benyttet anledningen til å lansere et helt nytt tv-konsept: «Skal vi regne?».
Hallo! Tenk hvilken komedie det kunne blitt!
Kanskje kunne den nye lørdagsunderholdningen på NRK1 blitt en freidig kombinasjon av økonomistyring og dans?
I så fall kunne kringkastingssjefen selv, Thor Gjermund Eriksen, forsynt seg en av hovedrollene. Det var i alle fall min første tanke forleden dag. Jeg erindret umiddelbart bildet fra langt bak i hukommelsen, av selveste kringkastingssjefen i ballettdrakt. Øyeblikket ble fanget på en fest for noen år siden, da Thor Gjermund Eriksen sto blant danserne, i forbindelse med at tv-profil Truls Svendsen hadde fått med seg en frivillig Amedia-gjeng på koreografien til «All the Single Ladies». Men se som sjefen koser seg i sort, tettsittende drakt! Riktignok er bildet litt kornete og uskarpt, det er grabbet fra en nydelig video jeg har, men dermed i tråd med god Se og Hør-tradisjon. Likevel gir gjengivelsen en frekk fornemmelse av hvordan lørdagsprogrammet kunne ha sett ut.
Muligens hadde statskanalen med sjefen i sort trikot fått mer oppmerksomhet med et slikt morsomt underholdningskonsept enn de fikk for fjorårets regnskapskatastrofe. Oppstyret var nemlig skremmende lite da de bedrøvelige tallene ble offentliggjort sist uke. Historien følger på mange måter H.C. Andersens gamle eventyr «Keiserens nye klær» fra 1800-tallet. Bortsett fra at akkurat dette eventyret ikke er et eventyr, men helt sant. Det handler kanskje ikke om halvnaken kringkastingssjef som sprader rundt i ballettdrakt, men om tallenes stygge tale. Heller ikke i eventyret var det noen som hevet stemmen for å avdekkede de faktiske forholdene, tvert imot. Også her flokker NRK-styret seg rundt kringkastingssjefen og byr opp til ballettdans, mens kammerherrene i administrasjonen tripper på tå med de usynlige millionene presset under kappen.
Ingen i styret har kommet med en eneste kritisk bemerkning i årsberetningen om det oppsiktsvekkende dårlige resultatet. I alle fall ikke så vi andre har hørt det. Det nærmeste man kommer er dette sitatet i årsberetningen: «Styret er tilfreds med organisasjonens arbeid i 2019. NRKs oppdrag er løst på en god måte og det er jobbet godt med virksomhetsstyringen.»
Du store verden, styret er tilfreds. Jeg minner om at regnskapet viste et underskudd på over 200 millioner kroner.
I eventyret til HC Andersen blir det lagt vekt på dumskap og udugelighet. Enten er styret, med leder Birger Magnus i spissen, usedvanlige ubegavede, eller så er de klønete og uegnet i sine embeter.
I andre aksjeselskaper hadde det sannsynligvis vært lovstridig å ikke påpeke millionunderskuddet. Hvor er ansvarligheten til styret?
I langtidsstrategien til NRK er det listet opp tre hovedpunkter uten å nevne et eneste ord om effektiv drift. Hvilken bedrift i 2020 får lov til å holde på slik?
NRK har pyntet på regnskapene de siste årene ved å selge eiendommer til rundt 270 millioner kroner. Disse pengene er plassert rett inn i driften for å maskere underskuddet. Varige midler som er bygget opp av folkefinansierte lisenspenger, er borte uten en eneste kritisk bemerkning.
På Thor Gjermund Eriksens cv står det at han er bedriftsøkonom fra BI. Dette hadde ikke engang H.C. Andersen klart å finne på.
Og nå sitter vi med svaret. Nærmere fire er allerede garantert, men trolig ender det på fem. Milliarder. Og hva skjer med milliardoverskuddet etter at NRK har kjøpt ny tomt og bygget nytt hovedkontor? Hvem skal sitte igjen med disse pengene? Skal de finansiere ballettdansen til statskanalen?
Men okay, kringkastingssjefen har også en sjef. NRK eies av den norske stat ved Kulturdepartementet. Men da underskuddet ble presentert, satt kulturminister Abid Raja og smilte hos frisøren. Han har ikke sagt et ord om resultatet av driften av Norges største mediebedrift. Han er eneeier og kontrollerer hele generalforsamlingen.
Er skoene for store, statsråd?
Muligens hadde det vært en god idé og overlate kontrollen til Næringsdepartementet som har mer erfaring med å forvalte offentlig eierskap. Så hadde Abid Raja også fått mer tid hos frisøren.
Dette året er også finansieringen av statskanalen forandret. Lisenspengene er vekk, men NRK lider ingen nød. I 2020 er det gitt 5,7 milliarder kroner direkte over statsbudsjettet. Det burde bety at Riksrevisjonen kan få en større plass i eventyret. Den må fra nå passe på at skattebetalernes penger blir brukt på en fornuftig måte. Det kan være dårlig nytt for den danseglade kringkastingssjefen.
Det som er vanskelig for oss som lever av å selge nyheter og underholdning, er den fordreide konkurransesituasjonen. NRK mottar nesten seks milliarder kroner i faste statlige overføringer. Likevel klarer de ikke å gå i balanse. Og attpåtil blir alt publisert gratis.
Hvordan skal andre medieaktører konkurrere mot disse rammebetingelsene?
Spesielt i disse koronatider, når annonsemarkedet nesten ikke eksisterer, blir det vanskelig for oss andre å overleve.
Nok sutring for denne gang. Så da gjenstår bare én liten utfordring, herr kringkastingssjef. Hver lørdag sitter mange nordmenn og konkurrerer mot én stakkars deltager i den spennende quizen «Alle mot en» på kanalen din. Vedkommende har noen hjelpemidler på veien. Så her kommer det: Ta av deg ballettdrakten, skjerp sansene og gjør klar for følgende finalespørsmål:
Hvordan skal du klare å få regnskapet til å gå i balanse uten å selge noe mer av arvesølvet, eiendommene?
Klokken går.
Norge vet svaret, nå venter vi på deg. Og du? Det er ikke flere hjelpemidler igjen. De har du brukt opp.