Ifølge årsoppsummeringen fra Mediebyråenes Interesseorganisasjon (MIO) økte nettstedenes annonseomsetning med 60 prosent i 2005.
Totalt ble det i fjor omsatt nettannonser via mediebyårene for 354 millioner kroner, og nettstedene utfordrer nå ukepressen som landets tredje største annonsekanal.
Sammenlignet med tv og dagspresse er internett fortsatt for lilleputt å regne, men ekspertene tror nettet vil hale ytterligere inn på sine mer etablerte konkurrenter i løpet av 2006.
Femti prosent vekst i 2006
MIO-leder Roar B. Sletner tror internett vil bli den store annonsevinneren også i år. Han spår en omsetningsvekst på mellom 40 og 60 prosent.
Også Nina M. Hølke i nettrådgivningsbyrået Confetti er optimistisk på vegne av nettet som annonsekanal.
- En vekst på ytterligere femti prosent er definitivt innenfor rekkevidde, tror Hølke, som tidligere har jobbet med nettannonsering i Mediacom.
Hun peker på at den store omsetningsveksten har flere årsaker. At flere annonsører bruker nettet i sin mediemiks påvirker selvsagt omsetningen, samtidig regner Hølke med at en god del av veksten skyldes økte annonsepriser.
- Vi kan nok si at rundt halvparten av veksten skyldes prisstigning, i kombinasjon med nye og bedre prismodeller. De nye visningsmodellene gir annonsørene fordeler ved at annonsen blir mer effektive, samtidig som nettstedene kan ta mer betalt for både visningene og brukerne, forklarer Hølke.
Gode kort på hånden
I takt med en nesten eksplosjonsartet brukerutvikling de siste årene har mange nettsteder fått adskillig bedre selvtillit enn før. Et medium som kan dokumentere solid vekst i antall brukere, har gode kort på hånden når annonseprisene skal forhandles frem.
- Man er i ferd med å finne mer rettferdig eller riktig prismodeller. Vi beveger oss sakte men sikkert fra faste plasseringer, som gjorde at man fikk en dårlig inntjening, til mer visningsbaserte prismodeller, mener Hølke.
Riktigere rabatt
Hun legger til at nettstedene også er blitt flinkere til å gi riktig type rabatt.
- Alle merkevareannonsører og mediebyråer er flinke til å fremforhandle rabatter. Når for eksempel Aftenposten sier at de vil sette opp prisene med ti prosent, men samtidig vil bli tøffere med rabattene, blir kanskje den reelle prisøkningen på rundt tyve prosent, sier Hølke.
Prisøkning
Også Sletner i MIO tror vi vil se en prisøkning for nettannonser i år.
- Det ville ikke akkurat være noen overraskelse om et medium som har vokst med femti prosent i året vurderer prisnivået sitt. Man trenger ikke være bedriftsøkonom for å skjønne akkurat det, sier MIO-lederen, men legger til at det ikke er sikkert at den endelig prisøkningen blir så stor.
Konkurranse
Han understreker at internett i likhet med alle andre medier konkurrerer om annonsene, og at prisbildet i andre medier vil være med på å påvirke den endelige prisen på nettannonsene.
- Internett konkurrerer jo også med andre medier, i forhandlingsprosesser vil det ikke bare være kapasiteten og muligheten i internettmediet som påvirker prisen, men hele prisbildet i alle medier, sier Sletner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.