Malin Håvarstein Nilsen er et utskudd, sånn fjernsynsmessig, i vennegjengen. 40-åringen ser kun på tv og film via sin datamaskin over interntett – såkalt strømming.
– Jeg observerte hvor mye tid folk brukte på tv og fant ut at jeg ville bruke tiden min på noe annet, sier Nilsen.
Hun mener det er greiere å velge selv når hun skal se noe og hva hun skal se.
– Det er mye bra på tv men en kan fort ende opp i en felle som gjør at en bare blir sittende, og følgelig ende opp med å se mye av det som er mindre bra, sier hun.
– Mange av venne mine synes kanskje det er litt rart at jeg kun bruker datamaskinen og mener at det ikke går an å se kvalitetsfilm på en 15 tommers skjerm, men skal jeg se kvalitet, går jeg på kino, sier hun og ler.
Kutter ut
Nilsen er ikke alene. I USA mister leverandørene av kabel-tv- stadig flere kunder. Nærmere 60 millioner amerikanere er nå uten kabel-tv og stoler kun på strømming via internett og gratisalternativet analoge signaler fra antenner.
Det har aldri skjedd så mye på strømme- fronten som det som skjer nå Kristian Tolonen, sjef i NRKs analyseavdeling
Blant de 60 millionene er det de unge som leder an, viser tall fra den omfattende undersøkelsen «The Home Technology Monitor». Den er utført av Gfk Media & Entertainment.
På fire år har antall kabel-kuttere økt med 38 prosent.
– Vi har foreløpig ingen klare svar på hvorfor så mange velger å kutte ut kabel-tv, men undersøkelsen viser at å spare penger og et bedre onlinetilbud helt klart er store pådrivere, skriver David Tice, visedirektør Gfk Media & Entertainment, på sin egen blogg.
Strømming i vinden
– Det har aldri skjedd så mye på strømmefronten som det som skjer nå, forteller analysesjef Kristian Tolonen i NRKs analyseavdeling.
Han mener at utviklingene har endret seg drastisk bare det siste halve året.
– Vi ser ut ifra våre tall at den tradisjonelle tv-tittingen har nådd en topp blant de under 40 år. Selv om ordinær tv-titting synker noe i denne aldersgruppen, er ikke strømming fra internett i nærheten av å ta over for folk flest, forteller Tolonen.
Tre deler
Analysesjefen forteller at det er vanskelig å ha full oversikt i dette markedet.
– Det norske markedet er en ting, men så har det seg sånn at internett er mer enn Norge, sier han og nevner nett-tv-giganten Youtube.
I Norge er det tre aktører som dominerer strømmemarkedet: NRK, VGTV og Netflix.
– Det som er interessant er at disse tre aktørene er veldig forskjellige. VGTV med sine, i stor grad, korte klipp. Netflix med sin katalog av eldre filmer og dokumentarer og NRK med sitt tilbud. Det virker som om de tre utfyller hverandre. De andre aktørene som DBTV, Telenor Comoyo, TV 2 Sumo og Viaplay ligger langt bak.
Analysesjefen forklarer at det er særlig aldersgruppen 20–29 år som er de ivrigste strømmerne av tv.
– Vi ser at det i denne aldersgruppen er et stadig økende antall som ser mer tv via nettet, og det er drama og underholdning som flest ser på nett. Men når det kommer til sport og nyheter, vil vi se det når det skjer og det skal sees direkte.
I nevnte aldersgruppe er det syv prosent som, ifølge tall fra TNS Gallup, sier at de ikke har et tv-abonnement. Men i de andre aldersgruppene abonnerer stort sett alle på tv.
Han mener det fortsatt er en lang vei til at vi nordmenn kvitter oss helt og holdent med ordinær tv.
– Ingen planer om lisensendring i Norge
– 97 prosent av befolkningen i Norge har i dag et tv-apparat og betaler lisensen. Vi ser også at antall lisensbetalere øker, sier Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet.
For få uker siden konkluderte den svenske forvaltningsretten i Luleå i Sverige med at alle svensker som eier en datamaskin må betale litt over 2000 svenske kroner i tv-avgift. Avgjørelsen kom etter at flere svensker har nektet å betale lisensen fra Radiotjänesten fordi de ikke hadde tv.
Siden flere ser på tv via internett, konkluderte rettsinstansen at datamaskiner også skal være lisenspliktige. Mottagelsen har vært delt og det er forventet at dommen vil bli anket.
– I dagens forskrift gjelder lisenskravet uavhengig av hvordan en mottar fjernsyn, så vi har ingen planer om å endre forskriften, fortsetter Gerhardsen.
I Norge er foreløpig regelverket slik at butikkene plikter å melde inn apparater med tv-tunere, men ikke datamaskiner.
Les også:
Nå ser «alle» film på mobilen
Les også:
Slik får hele familien musikk og film
Les også:
Da du så dette ... sto Bjørgen her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.