Høyesterett avgjorde fredag en langvarig strid mellom servitørene og ledelsen ved Theatercaféen om hvordan tips fra gjestene skal fordeles.

I likhet med tingretten og lagmannsretten fastslo Høyesterett at ledelsen ved Theatercaféen i kraft av sin styringsrett kan bestemme hvordan tips skal fordeles.

Det er hensynet til arbeidsmiljøet som har vært avgjørende for Høyesterett som viser til at de fleste restauranter praktiserer tipsdeling, dog med servitørenes samtykke.

Ved Theatercaféen har det helt siden 1930-tallet vært praksis at tips servitørene mottar tilfaller den enkelte servitør. I 2004 oppsto det en konflikt mellom kokker og servitører om spørsmålet, og ledelsen ved restauranten valgte da å ta standpunkt for tipsdeling.

Fra en gitt dato skulle 65 prosent av beløpet gå til servitører og 35 prosent til kokker og hovmestere. Begrunnelsen var at man ville styrke lagånd og samarbeid mellom kjøkken og restaurant.

Servitørene, som hadde hatt opptil 150.000 kroner i ekstra fortjeneste på tips, godtok ikke ordningen. Saken ble brakt inn for domstolene, der den nå er endelig avgjort og ledelsens standpunkt har fått gjennomslagskraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.