– Det går en haug med rykter om at stresscenariene er for svake. I tillegg er det usikkerhet om hva myndighetene gjør med de bankene som viser seg å ha for svak kapitalbase, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til NTB.
EUs finansministre, Eurogruppen og EU-president Herman van Rompuys arbeidsgruppe møtes til forskjellige møter i Brussel mandag og tirsdag.
Formelt er ikke de såkalte stresstestene som skal offentliggjøres 23. juli på programmet, men de kommer likevel til å være en viktig del av samtalene.
Hvor mye verdifall?
EUs finansministre presses til å legge fram flere detaljer om stresstestene av de knappe hundre bankene.
– Finansmarkedene vil ha informasjon om hvor mye fall i verdien på statsobligasjonene bankene tåler. I tillegg vil de vite om det finnes et opplegg for å håndtere banker som har for lite kapital, sier Steinar Juel.
Hensikten med stresstestene er å berolige finansmarkedene, som frykter helsetilstanden til mange av bankene er langt fra bra nok.
– Viktig steg
Under møtene i Brussel skal finansministrene debattere hvor mye opplysninger som skal legges fram.
– Stresstestene er et viktig steg i retning av å berolige investorene om bankenes tilstand, sa Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble før møtene mandag.
Stresstestene skal vise hvordan bankene vil klare å ta tapene som kommer dersom gjeldskrisen i Europa forverrer seg.
Men markedene er foreløpig ikke beroliget, og eksperter peker på at EU må forplikte seg til å hjelpe de bankene som trenger det.
Strategi nødvendig
– Det er nødvendig med en strategi for hva som skjer med bankene som ikke består testen, sier Fabian Zuleeg i European Policy Center til Bloomberg Television
– EU må gi detaljer om hvordan stresstestene virker, og myndighetene må forplikte seg til å hjelpe bankene, legger han til.
Steinar Juel slutter seg til Zuleeg:
– Ja, bankene må få hjelp, eller så må man få i stand en ryddig avvikling av dem. Det må håndteres slik at kreditorene ikke lever i usikkerhet om hva som skjer.
Tøffe nok?
EU har foreløpig ikke sagt noe om hvordan de vil forholde seg til en bank som er i vanskeligheter, og om den vil få tilført kapital fra EU eller fra nasjonale regjeringer.
Andre eksperter har uttrykt skepsis til om testene av bankenes helsetilstand er tøffe nok og mener de burde ta med et scenario der for eksempel Hellas ikke klarer å gjøre opp for seg. Denne skepsisen avvises av den tyske finansministeren.
– Dette er jeg vant til. Først sier folk at de er for tøffe og at de vil ødelegge alle bankene. Dagen etter så sier de at de ikke er tøffe nok og at de ikke vil få noen effekt, sier Schäuble.
Sanksjoner
Mandag var det møter i van Rompuys arbeidsgruppe, som i oktober skal legge fram tiltak for bedre samordning av den økonomiske politikken, i tillegg til at finansministrene i eurogruppen møttes. Tirsdag møtes alle EUs finansministre til sitt månedlige møte, kalt «ecofin».
I tillegg til stresstestene skal finansministrene blant annet diskutere tettere oppsyn med bankene, sanksjoner mot land som ikke overholder bestemmelsene om budsjettunderskudd og tidlig overvåking av de nasjonale budsjettene.
Les også:
Frykter stresstestene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.