Databasen, som er kjent under forkortelsen CREST, inneholder over 11 millioner avgraderte dokumentsider, skriver Federation of American Scientists.
Dokumentene, mange av dem rett nok kraftig sensurert, er i dag tilgjengelige for forskere, journalister og andre, men bare om man oppsøker National Archives (NARA) i College Park, 16 kilometer utenfor Washington, og benytter dataterminalene som står der.
Nå blir det endring og hele CREST-basen vil bli lagt ut på nett, fritt tilgjengelig for alle og enhver, opplyste CIAs talsmann Ryan Trapani denne uka.
– Dokumentene vil bli i fulltekst og søkbare, akkurat som de i dag er det ved NARA, sa han.
Frykter manipulering
Når den nye databasen kan tas i bruk, er ennå ikke klart, men CIA har begynt arbeidet, opplyste Trapani.
Amerikanske medier har lenge påpekt det paradoksale i at CIA har avgradert dokumenter for å gi offentligheten innsyn, men kun gjort dem tilgjengelige på et fåtall dataterminaler i Maryland.
Ett av argumentene mot å legge dokumentene ut på nett, har vært frykt for at det da vil bli enkelt å manipulere og forfalske dem og bruke dem på uredelig vis.
Dette er for så vidt mulig om man henter dokumenter ut fra National Archives også, men CIA følger i dag nøye med på alle som ber om innsyn der.
CIA overvåker
Ved siden av dataterminalene i National Archives henger skilt med teksten «CIA vil automatisk innhente og lagre informasjon om ditt besøk», og videokameraene i lokalet levner liten tvil om at man blir overvåket.
CIA kommer også med en tydelig advarsel til dem som måtte vurdere å tukle med de avgraderte etterretningsdokumentene.
«Uautoriserte forsøk på å modifisere informasjon som er lagret på dette systemet, eller på å omgå sikkerhetstiltakene eller benytte dette systemet til andre formål enn det er ment for, er forbudt og kan resultere i straffeforfølgelse», lyder advarselen. (©NTB)
Følg markedene med DN Investor
Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!
Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.