Det er få nøkkeltall og sentrale begivenheter på dagens makrokalender, men den amerikanske dollaren fortsetter å avta i styrke, mens de amerikanske statsrentene trekker videre ned.
Det har vært store bevegelser i valutamarkedet det seneste døgnet. Dollaren har svekket seg to prosent mot euro og 2,5 prosent mot kronen. Den norske valutaen har styrket seg ni øre mor euro.
Oppmerksomhet rundt kronen
DnB Nor Markets peker i dagens morgenrapport på at kronen har fått mye oppmerksomhet også i utenlandske medier de seneste dagene, og mener interessen blant utenlandske investorer er økende.
UBS anbefaler ifølge Bloomberg News å kjøpe krone mot svenske kroner i løpet av dagen. Videre anbefales det å selge dollar mot krone.
UniCredit Markets & Investment Banking tror både den norske og den svenske kronen vil styrke seg etter hvert som risikoappetitten tar seg opp og oljeprisen stiger.
"Vi anbefaler å stå short i euro/krone og krone/dollar for øyeblikket", skriver valutastrateg Roberto Mialich i en oppdatering fredag.
Han venter at euroen vil teste 1,40 mot dollar i nær fremtid.
Kraftige valutautslag
I morgenrapporten fra Nordea Markets fredag pekes det på at den høye euro/dollar-kursen er negativ for vekstutsiktene i eurosonen og sjeføkonom Steinar Juel ser konturene av konkurranse mellom sentralbankene om å svekke sine valutaer ved å øke likviditeten.
"Både Den sveitiske nasjonalbanken, Bank of England og Feds tiltak har gitt kraftige, og sikkert ønskede, utslag i valutakursene. Spørsmålet et om ESB (Den europeiske sentralbanken, journ.anm.)vil kunne sitte rolig å se på at EUR blir sterkere i forhold til stadig flere viktige valutaer. Vi blir ikke forbauset om ESB ut på våren også begynner å kjøpe private obligasjoner, blant annet for å motvirke en sterkere euro", skriver han.
Juel skriver videre at dette på sikt vil føre til høyere langsiktig inflasjonsrisiko fordi effekten for hvert enkelt lands næringsliv av å tilføre penger blir mindre når alle gjør det. Han mener derfor at de store landene bør være like opptatt av å unngå konkurrerende valutasvekkende tiltak som å hindre handelshindrende tiltak.
Statsobligasjonene stiger i verdi
De amerikanske statsobligasjonene stiger videre fredag, og sender rentene ned rundt fem basispunkter. I Europa faller den tyske tiåringen to punkter, mens de kortere rentene er ned noe mer.
I det norske pengemarkedet har tremåneders Nibor steget seks basispunkter siden fiksingen torsdag, mens FRAene er lite endret.
Nordea Markets har justert anslagene sine som følge av de nye tiltakene Fed meldte om onsdag. De venter nå at renten på amerikanske statsobligasjoner med tiårs løpetid faller til to prosent i løpet av tre måneder og at euro/dollar-kursen stiger til 1,40 i samme periode.
Bernanke taler
Federal Reserve-sjef Ben Bernanke holder talen "Financial crisis and community banking" klokken 17:00, norsk tid. Det er ikke ventet at han vil komme med nye signaler, men Nordea Markets utelukker ikke at han vil utdype beslutningene sentralbanken tok onsdag.
Ellers er det ventet en rolig dag i makrobildet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.